Eturauhanen kasvaa noin 80 % ikääntyvistä miehistä. Hyvänlaatuinen liikakasvu ei ole vaarallista, mutta elämänlaatua haittaavien virtsaamisoireiden ja rakko-ongelmien kanssa ei kannata jäädä kärvistelemään. Vaiva on hoidettavissa.
Eturauhasen liikakasvun taustalla epäillään olevan dihydrotestosteronin lisääntyminen. Vaiva ei ole vaarallinen, mutta useimmiten kiusallinen.
– Eturauhanen sijaitsee hankalassa paikassa virtsarakon alapuolella ja virtsaputki kulkee sen lävitse. Suurentuessaan rauhanen alkaa puristaa virtsaputkea, mikä aiheuttaa oireita, farmakognosian dosentti Yvonne Holm kertoo.
Oireiden voimakkuus vaihtelee riippumatta siitä, kuinka paljon eturauhanen on suurentunut.
– Liikakasvu oireilee lisääntyneenä virtsaamistarpeena. Osa joutuu ravaamaan öisin useita kertoja vessassa. Tyypillinen oire on myös tunne siitä, ettei rakko tyhjene virtsatessa kunnolla, Holm sanoo.
Holmin mukaan lääkäriin menoa venytetään useimmiten turhan pitkään.
– Intiimivaivojen kanssa vähän aristellaan lääkäriin menemistä. Kärsitään, kunnes oireet ovat niin pahat, että jotain on tehtävä. Eturauhasen liikakasvuun liittyy paljon yksin oireiden kanssa kärvistelyä, Holm pahoittelee.
Tässä tapauksessa tietoisuus ei lisää tuskaa.
– Kun asiasta keskustellaan, huomataankin että eihän tässä olekaan mitään kummallista, tämä on ihan yleinen juttu. Elämänlaatu paranee huomattavasti, kun yölliset vessassa ravaamiset päättyvät, Holm lupaa.
Kasvilääkkeistä on apua
Eturauhasen hyvälaatuista liikakasvua voidaan hoitaa kasvirohdosvalmisteilla, lääkkeillä tai leikkaamalla.
– Tämän tulisi myös olla hoidon marssijärjestys. Valitettavan usein Suomessa tämä ensimmäinen vaihe kuitenkin unohtuu, vaikka lievemmissä oireissa kasvisrohdosvalmisteista on tutkitusti saatu riittävää apua. Keski-Euroopassa on jo yleisempää, että kokeillaan ensin itsehoitovalmisteita ja siirrytään järeimpiin keinoihin vasta, jos ne eivät tuo helpotusta.
Apteekista ilman reseptiä saatavien rohdosvalmisteiden vaikutus on miedompi, mutta niillä on myös lääkkeitä vähemmän haittavaikutuksia.
– Lääkkeet ja leikkaushoito voivat aiheuttaa erektiohäiriöitä ja inkontinenssia. Kasvisrohdosvalmisteilla sivuoireet ovat harvinaisempia, herkkävatsaisille tosin saattaa tulla vatsavaivoja, Holm vertaa.
Eturauhasen liikakasvun luonnollisen hoidon aineisosina käytetään sahapalmun hedelmäuutetta, nokkosen juurta, kurpitsan siementä ja siitepölyuutetta.
– Näistä erityisesti sahapalmun hedelmäuutteen hyödyistä on paljon kliinisiä tutkimuksia. Sen vaikutus perustuu saman entsyymin tuotannon estoon kuin lääkkeidenkin, valmiste estää dihydrotestosteronin muodostumista. Vaikutus on lääkettä miedompi, mutta riittää usein lievien ja keskivaikeiden oireiden hoitoon, Holm tietää.
Holm kannustaa rohdosvalmisteiden kokeilujaksoon ennen muita keinoja.
– Valmistetta kannatta kokeilla muutaman viikon ajan. Jos oireet eivät helpota lainkaan, on seuraava osoite lääkäri. Lääkärissä käynti on sikälikin tärkeää, että siellä suljetaan eturauhassyövän mahdollisuus pois PSA-testeillä, Holm neuvoo.