Virtsankarkailu nolottaa monia – mutta punastelusta huolimatta saattaa lohduttaa kuulla, että hallitsematon virtsankarkailu piinaa miljoonia naisia ympäri maailman. Säännöllinen virtsankarkailu lisääntyy iän myötä, ja vaivan ajatellaan usein olevan ”vanhempien” ihmisten ongelma, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan jopa 10% 19–30-vuotiaista naisista kärsii inkontinenssista, eli virtsankarkailusta.
Vaikkei virtsankarkailu ole vaarallinen vaiva, huonontaa se elämänlaatua ja vaikuttaa helposti sosiaalisiin suhteisiin. Pureudutaanpa siis virtsankarkailun syihin ja selvitetään milloin on syytä huoleen ja miten virtsankarkailua voi helpottaa.
Mistä virtsankarkailu johtuu?
Satunnainen virtsankarkailu ei vielä vaadi toimenpiteitä vaan on tavallinen oire. Toisinaan taustalla voi olla virtsatietulehdus, joka pystytään sulkemaan pois virtsanäytteellä. Jos oireet kuitenkin jatkuvat, on syytä erottaa inkontinenssin tyypit.
Virtsankarkailu jaetaan yleisesti kahteen kategoriaan. Voidaan puhua niin sanotusta pakkoinkontinenssista, joka tarkoittaa sitä, että rakkosi tyhjentyy täysin kun olet vessan välittömässä läheisyydessä, ja ponnistusinkontinenssista.
Noin 40 % virtsankarkailusta kärsivistä kokee sekainkontinessia, eli oireita sekä pakko- että ponnistusinkontinenssista.
Ponnistusinkontinenssissa pissa lirahtaa pöksyyn kun rakkoon kohdistuu painetta. Tällaisia tilanteita voi olla esimerkiksi aivastaminen tai yskiminen flunssan aikana, tai pomppiminen ryhmäliikuntatunnilla.
4 yleisintä syytä miksi virtsa karkaa – ja mitä virtsankarkailulle voi tehdä:
1. Heikot lantionpohjalihakset
Heikentyneet lantionpohjalihakset saattavat johtaa hallitsemattomaan virtsankarkailuun. Lantionpohja voi heikentyä synnytyksen jälkeen, tai vaiva voi olla täysin geneettistä. Lantionpohjan lihaksia pystyy onneksi treenaamaan – katso 5 harjoitusta lantionpohjan vahvistamiseksi.
Ota lantionpohjan lihasten treenaaminen tavaksi, aloita lihasvoiman kehittäminen harjoittelemalla 5 kertaa viikossa. Ylläpidä lihaksia harjoittelemalla 2-3 kertaa viikosta.
2. Katse lautaselle
Ruokavaliolla on iso rooli rakon toiminnalle. Tietyt juomat ja ruoka-aineet, kuten hiilihapolliset ja kofeiinipitoiset juomat, kuten kahvi ja energiajuomat, sitrushedelmät ja suklaa, kiihdyttävät virtsarakon toimintaa ja lisäävät virtsan eritystä.
Jos juot normaalia enemmän vettä, virtsaa erittyy myös enemmän. Suositusten mukaan noin 1,5 litraa nestettä päivittäin riittää eikä sitä suuremmasta määrästä ole hyötyä. Nesteen tarve on kuitenkin yksilöllistä ja liikunta, kuuma ilma tai fyysinen työ lisäävät veden tarvetta.
3. Pieni rakkokapasiteetti
Pakkoinkontinenssi ei paljoa kysele ehditkö kipittää vessaan, vaan saattaa vapauttaa virtsarakkoon kertyneen virtsan pyytämättä ja yllättäen – jättäen sinut ikävään tilanteeseen. Pakkoinkontinenssissä virtsaamispakkoa on vaikea lykätä.
Rakon kouluttaminen voi auttaa pidentämään virtsaamisvälejä. Harjoittele seuraavanlaisesti esimerkiksi kotiolosuhteissa: kun tunnet voimakasta virtsaamistarvetta, älä mene välittömästi vessaan, vaan pyri pidättämään. Aloita pidättämällä virtsaa ensin muutama minuutti ja pidennä pidätysaikaa hiljalleen jopa 15 minuuttiin saakka. Istu kovalle alustalle ja keskity supistamaan lantionpohjalihaksia ja hengittämään rauhallisesti.
4. Ylipaino kuriin
Karkaileva virtsa ei varsinaisesti innosta lähtemään juoksulenkille, etenkään jos virtsa karkaa ponnistuksessa. Tällöin ei tule lähdettyä ryhmäliikuntatunnille hyppimään, mutta on hyvä muistaa, että ylipaino lisää virtsankarkailua, kun paino kohdistaa virtsarakkoon turhaa painetta.
Ylipainon toisena seurauksena lantionpohjan lihakset voivat löystyä, jolloin hallitsematonta virtsan karkailua on hankalampi hallita. Pysyvä painonpudotus ja elintapojen muutos voi auttaa pitämään hallitsemattoman virtsankarkailun kurissa. Ylipainoiset naiset, jotka pudottivat painoaan pystyivät vähentämään kosteita vahinkoja 65 %:lla.
Jos oireesi haittaavat päivittäistä elämää, aiheuttavat sosiaalisia haittoja, ja jatkuvat näistä neuvoista huolimatta, hakeudu lääkärin vastaanotolle. Hallitsematon virtsankarkailu voi liittyä esimerkiksi joihinkin pitkäaikaissairauksiin, kuten Parkinsonin tautiin tai MS-tautiin.
Lähteet: Virtsankarkailu (naiset) Käypä hoito -suositus, Virtsarakon kouluttaminen Käypä hoito -potilasohje, Terveyskirjasto jaWomen’s Health.