Limakalvojen kuivuminen on asia, josta ei tarvitse kärsiä sillä apua on saatavilla.
– Tavallisesti emättimen limakalvojen oheneminen ja kuivuminen mielletään vaihdevuosien ja ikääntymisen aiheuttamaksi ongelmaksi, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, pari- ja seksuaaliterapeutti Pirkko Brusila.
Estrogeenin puutteessa limakalvo on ohuempi ja alttiimpi tulehduksille, samalla emätintä suojaavien maitohappobakteerien määrä vähenee. Kuivuusoiretta voi esiintyä myös imettävillä naisilla ja se voi liittyä matalahormonisiin ehkäisypillereihin tai vaihdevuosien hormonihoitoihin.
Emättimen limakalvon oheneminen ja kuivuminen voi aiheuttaa kirvelyä, kutinaa ja arkuutta. Kuivat limakalvot voivat vaurioitua erityisesti yhdynnässä. Virtsanpidätyskykykin saattaa heikentyä. Lisäksi emätintulehdusten ja virtsatietulehdusten riski kasvaa.
Itsehoitovalmisteet lievittävät oireita
Oireita voi helpottaa apteekista reseptittä saatavilla estrogeenipuikoilla ja -voiteilla. Nuoremmille naisille sopivat hormonittomat kosteuttavat voiteet, jotka ylläpitävät emättimen luonnollista pH- ja bakteeritasapainoa. Ulkosynnyttimille voi käyttää myös perusvoiteita.
Yhdyntäkipujen ja yhdynnästä aiheutuvien hankautumien välttämiseksi liukuvoiteen käyttö on suositeltavaa.
– Alapesussa on tärkeää käyttää hapanta pesunestettä. Saippualla peseminen kuivattaa limakalvoja ja altistaa hiivalle. Kiristäviä tai hankaavia alusvaatteita, kuten stringejä tulee välttää, pikkuhousunsuojia tulee käyttää vain pikkuvuodoissa ja öisin kannattaa nukkua ilman alushousuja, Brusila valaisee.
Naishormoni estriolia sisältäviä voiteita tai emätinpuikkoja voi käyttää vaihdevuosien jälkeiseen estrogeenin puutteesta johtuvaan limakalvojen ohenemiseen ja kuivumiseen. Ne vahvistavat emättimen limakalvoja ja palauttavat normaalin kosteuden ja kimmoisuuden.
Vaivojen jatkuessa on syytä mennä lääkäriin
Jos itsehoito ei auta, epäilet tulehdusta tai oireina esiintyy selittämättömiä vuotoja, virtsaamisvaivoja tai kipuja, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Lääkäri voi määrätä paikallisesti käytettäviä reseptivalmisteita ja mahdollisesti tukena tarvittavista itsehoitovalmisteista tulee keskustella vastaanoton yhteydessä. Vahvoissa vaihdevuosioireissa tarvitaan systeemiestrogeenihoito.
– Tärkeintä on, että paikallishoitoa jatketaan pitkäjännitteisesti useiden vuosien ajan, painottaa Brusila lopuksi.