Skip to main content
Etusivu » Intiimiterveys » Fysioterapeutti Piritta Hagman: ”Naisen kehon perustiedot pitäisi opettaa osana yleissivistystä”
Hormonihoidot

Fysioterapeutti Piritta Hagman: ”Naisen kehon perustiedot pitäisi opettaa osana yleissivistystä”

Yksi anatomiassa hyvinvointiin keskeisesti vaikuttavista tekijöistä on lantionpohjan lihaksisto, Piritta Hagman muistuttaa. Kuva: Heli Mielonen

Tietämättömyys naisen anatomiasta ja hormonitoiminnasta voi johtaa turhaan oireiden vähättelyyn – ja liian usein terveysongelmiin.

– Suuri osa suomalaisista ei tunnista kuvista vulvaa, emätintä ja klitorista eikä osaa nimetä niitä oikein. Naisen anatomian perusosista käytetään usein epätäsmällisiä tai vääriä nimityksiä. 

Fysioterapeutti Piritta Hagmanin mukaan naisen kehon perusanatomian tuntemuksen puute on harmillisen yleistä – ja sillä voi olla merkittäviä vaikutuksia naisen hyvinvointiin.

– Naisten sairaudet ja seksuaalisuus ovat lääketieteessä huonosti tutkittuja ja saavat rahoitusta edelleen tänä päivänä vähemmän kuin miehen kehon oireet ja sairaudet.

Hagman sanoo, että monet naisen kehon toimintaan liittyvät ongelmat, kuten kuukautis- ja yhdyntäkivut sekä orgasmivaikeudet ovat niin normalisoituja, ettei niihin osata edes hakea apua.

– Koska meille ei edelleenkään opeteta kunnolla omasta kehostamme ja hormonitoiminnastamme, joudumme liian usein oppimaan asioista vasta kokemuksen kautta.

Hagman itse haluaa rikkoa tabuja puhumalla asioista niiden oikeilla nimillä – ja kannustaa muitakin tekemään niin.

Lantionpohja – voimakeskus, jota ei huomioida tarpeeksi

Yksi anatomiassa hyvinvointiin keskeisesti vaikuttavista tekijöistä on lantionpohjan lihaksisto. Se ei ainoastaan tue kehon toimintoja, vaan vaikuttaa myös ryhtiin, voimantuottoon ja jopa seksuaaliterveyteen.

– Naisilla nämä lihakset ovat tärkeässä roolissa myös raskauden ja synnytyksen aikana sekä niistä palautumisessa, Hagman muistuttaa.

Koko lantionalueen lihasten toiminnan vahvistaminen ja parantaminen auttavat Hagmanin mukaan muun muassa selkäkipuihin sekä virtsan, ulosteen ja ilman karkailuun.

– Monella myös orgasmi- ja tuntoherkkyys lisääntyy lihasten toiminnan parantuessa.

Kolmen lapsen äiti Hagman haluaisi, että fysioterapeutin ja äitiysfysioterapeutin vastaanotolla käyminen kuuluisi terveydenhoitoon ja ennaltaehkäisyyn sekä olisi gynekologisten sairauksien, leikkausten ja muiden ongelmien hoidossa aina osa hoitopolkua.

– Toivon myös sydämestäni, että millenniaalit ensimmäisenä sukupolvena siirtyvät kohti vaihdevuosia tunnistaen oireensa ja saaden asiantuntevaa elämäntapaohjausta ja hormonikorvaushoitoa – ei vähättelyä tai masennuslääkkeitä.

Next article