Vaihdevuosina munasolujen kehittyminen ja munasarjojen estrogeenin tuotanto loppuvat. Naishormonin puuttuessa tyypillisimpiä vaihdevuosien varhaisvaiheen oireita ovat kuumat aallot ja hikoilu. Kaikille oireita ei tule lainkaan.
Suurimmalla osalla naisista ilmenee vaihdevuosioireita, jotka alkavat pääsääntöisesti 45–55-vuotiailla naisilla. Yksilöllisistä syistä johtuen myös tätä nuoremmilla naisilla voi olla oireita jo muutama vuosi ennen menopaussia eli kuukautisten loppumista.
Vaihdevuosien haittoihin kannattaa hakea apua
Oireista yleisin eli kuumat aallot alkavat usein yöllä, jolloin herätään tukalan kuumaan oloon. Jos uni keskeytyy pitkään ja toistuvasti, se voi aiheuttaa unettomuutta ja siitä johtuvia mielialaoireita, kuten hermostuneisuutta, stressin tuntua, väsymystä ja masennusta.
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Leena Väisälä huomauttaa, että lämmönsäätelyn häiriö voi aiheuttaa myös kylmän tunnetta. Lisäksi oireina voi esiintyä sydämentykytystä ja rytmihäiriötä, nivel- tai lihaskipua sekä päänsärkyä.
Väisälän mukaan noin viisi vuotta kuukautisten loputtua voi alkaa niin sanottuja myöhäisempiä ja pitkäaikaisoireita, kuten emättimen limakalvon ja virtsaputken limakalvon ohentumista.
– Nämä voivat lisätä virtsateiden ja emättimen tulehduksia. Lisäksi estrogeenin määrän vähentyminen vähentää myös luuston tiheyttä, jolloin osteoporoosin riski kasvaa, kertoo Väisälä ja lisää:
– Valtimoissa estrogeenin määrän väheneminen voi aiheuttaa suonten ateroskleroosia ja lisätä valtimotukoksen riskiä.
Kovia oireita on Väisälän mukaan suositeltavampaa hoitaa estrogeenihormonilla kuin esimerkiksi uni- tai mielialalääkkeillä.
– Estrogeenin lisäksi tarvitaan keltarauhashormonia suojaamaan kohdun limakalvoa silloin, kun kohtua ei ole leikattu pois. Estrogeeniprogestiinihoito nostaa hieman rintasyöpäriskiä, jos hoitoa käytetään yli viisi vuotta, Väisälä kertoo.
– Hormonia ei kuitenkaan kannata pelätä, sillä riski on enintään yhtä suuri kuin ylipainon aiheuttama riski, hän painottaa.
Emättimen kuivia limakalvoja voi hoitaa estrogeenivalmisteilla
Ennen vaihdevuosia emättimen limakalvo on paksu ja poimuinen. Kiihottumisen aikana verenkierto lisääntyy emättimen ympärillä ja neste tihkuu suoraan verisuonten ja limakalvon läpi emättimen limakalvolle ja pitää sen kosteana.
Kun estrogeeni vähenee, emättimen limakalvo ohenee, ja poimut häviävät. Kovakaan kiihottuminen ei saa enää nestettä tihkumaan, kuten aiemmin, jolloin yhdyntä voi aiheuttaa kipua. Kosteutta saadaan esimerkiksi käyttämällä liukuvoiteita, mutta limakalvon paksuuden ja poimuisuuden lisäämiseksi tarvitaan estrogeeniä.
– Paikallisesti limakalvon paksuntamiseen vaikuttava estrogeeni on täysin turvallinen, jatkuva hoito. Siinä laitetaan tabletti, puikko tai voidetta emättimeen 1-2 viikon aikana joka ilta ja sen jälkeen pari kertaa viikossa, Väisälä opastaa.
– Vaikutuksen voi huomata jo parin viikon jälkeen.
Ilman muita gynekologisia vaivoja oleva vaihdevuosi-ikäinen nainen, joka kokee kuivuuden haitaksi, voi itse käydä ostamassa reseptivapaita estrogeenivalmisteita apteekista. Jos apteekin valmisteet eivät auta ja esimerkiksi yhdyntäkipu jatkuu tai ilmenee muita vaivoja, kannattaa käydä gynekologilla.