Skip to main content
Etusivu » Intiimiterveys » Ehkäisymenetelmät x 3 – asiantuntijat vastaavat
Seksuaaliterveys

Ehkäisymenetelmät x 3 – asiantuntijat vastaavat

Minipillerit on muistettava ottaa aina samaan aikaan vuorokaudesta. Kuva: Unsplash

Ehkäisy ja ehkäisystä huolehtiminen on osa vastuullista seksielämää, etenkin jos perheenlisäys ei ole ajankohtainen toive. Tarjolla on monia ehkäisymenetelmiä, joiden joukosta voi olla vaikea löytää itselleen sopivin. Parhaiten itselleen ja omaan elämäntilanteeseensa sopivan ehkäisymenetelmän löydät kokeilemalla.

Kysyimme kahdelta asiantuntijalta yleisimpiä kysymyksiä kolmeen ehkäisymenetelmään, ehkäisyrenkaaseen, ehkäisypillereihin ja kierrukkaan, liittyen.

Dan Apter, dosentti, naistentautien erikoislääkäri, Väestöliiton seksuaaliterveysklinikka

Satu Suhonen, LT, naistentautien erikoislääkäri, Helsingin keskitetty ehkäisyneuvola

Kenelle ehkäisyrengas sopii?

Dan Apter: Ehkäisyrengasta voivat käyttää naiset, joille sopivat yhdistelmäpilleritkin. Rengas on paikallaan kolme viikkoa, jonka jälkeen on viikon tauko, kuten yhdistelmäpillereissäkin.

Monet kokevat renkaan käyttömukavuuden hyväksi, sillä yhdistelmäpillereihin voi liittyä unohtamista. Ehkäisyrengas ei sovellu heille, joilla on alttius laskimotukoksiin, joilla on aurallinen migreeni tai verenpainetauti.

Satu Suhonen: Ehkäisyrenkaassa hyötyinä ovat tasaisemmat ja jonkin verran matalammat veren hormonipitoisuudet, jolloin on pienempi hormonaalisten haittavaikutusten riski.

Haitat ovat samankaltaisia kuin yhdistelmäpillereillä, mutta hormonaalisia haittavaikutuksia ei aina voida täysin välttää. Paikallinen ärsytys on hyvin harvinaista.

Kuinka ehkäisypillerit eroavat toisistaan? Ketkä käyttävät estrogeenitonta pilleriä?

Dan Apter: Kun nainen ei voi tai ei halua jostakin syystä käyttää yhdistelmäpilleriä, vaihtoehtoina ovat minipillerit, joiden ehkäisyteho on samaa luokkaa kuin kuparikierukan.

Minipillerit on muistettava ottaa aina samaan aikaan vuorokaudesta. Tupakointi on aina riski hormonaalisen ehkäisyn käyttäjille ja etenkin yli 35- vuotiaiden tupakoitsijoiden terveyshaitat kasvavat.

Satu Suhonen: Yhdistelmäpillereissä käytetyn estrogeenin määrä vaihtelee 15 – 35 mikrogrammaa/tabletti. Tällä hetkellä Suomessa markkinoilla on vain kaksi luonnollista estrogeenia sisältävää valmistetta. Yhdistelmäehkäisyssä ehkäisyteho perustuu valtaosin keltarauhashormoniin, joita on useita erilaisia.

Minipillerit sopivat erityisesti heille, jotka eivät voi käyttää estrogeenia sisältäviä yhdistelmäpillereitä mm. verenpainetaudin, aurallisen migreenin tai laskimotukostaipumuksen vuoksi.

Minkälainen ehkäisykeino kierukka on ja kenelle hormonikierukka sopii?

Dan Apter: Hormonikierukkaa on käytetty Suomessa pian 20 vuotta ja sen käyttö on yleisempää kuin kuparikierukan. Vaikka hormonikierukka ei tutkimusten mukaan altista rintasyövälle, osa esimerkiksi rintasyövän sairastaneista ja vielä ehkäisyä tarvitsevista haluaa käyttää kuparikierukkaa, joka ei sisällä hormoneja.

Kumpikaan kierukka ei altista tulehduksille ja ne soveltuvat yleensä synnyttämättömillekin.

Satu Suhonen: Kupari- ja hormonikierukka ovat kohdusisäisiä ehkäisimiä. Kuparikierukan teho perustuu siittiöiden kulun estoon. Kuparikierukka runsauttaa jonkin verran kuukautisia.

Hormonikierukkaa sen sijaan käytetään runsaiden ja kivuliaitten kuukautisten hoitona. Hormonikierukka soveltuu ennen muuta naisille, jotka tarvitsevat pitkäkestoista, luotettavaa ehkäisyä ja joilla kuukautiset ovat vähänkin ongelmallisia. Hormonikierukka on jopa sterilisaatiota tehokkaampi ehkäisymuoto.

Next article