Skip to main content
Etusivu » Intiimiterveys » 9 asiaa, jotka gynekologisi haluaisi sinun tietävän
Intiimihygienia

9 asiaa, jotka gynekologisi haluaisi sinun tietävän

Kuva: Getty Images

Gynekologilla käynti on asia, jonka moni nainen kokee kiusallisena. Monesta intiimialueen vaivasta ei haluaisi välttämättä kertoa edes parhaalle ystävälleen – ventovieraasta lääkäristä puhumattakaan.

Gynekologi Tania Adib, jakoi Red -sivustolla yhdeksän asiaa, jotka jokaisen naisen olisi hyvä tietää ennen seuraavaa gynekologikäyntiä.

1. Gynekologilla käyntiä ei tarvitse hävetä

50 % väestöstä on naisia, eli voit olla varma, ettet ole yksin mielessäsi pyörivien kysymysten, oireiden tai huolenaiheiden kanssa. Gynekologi vakuuttaa, ”me olemme nähneet ja kuulleet jo kaiken! Ei kannata hävetä vastaanotolle tulemista – intiimiterveydessä ei ole mitään hävettävää”.

2. Intiimiterveydestä kannattaa puhua ystävien kanssa

Monet potilaista sanovat, että eivät aikaisemmin ole voineet puhua kenenkään kanssa heitä askarruttavista aiheista. On harmillista, jos potilailla ei ole ketään perheenjäsentä tai läheistä, jonka kanssa asioista voi puhua. On hyvä hakeutua ammattilaisen puheille, mutta on myös mahdollista, että joku lähipiirissä on kokenut saman ongelman ja pystyy tarjoamaan vertaistukea.

3. Gynekologia kiinnostaa seksielämäsi

Yksityiskohdat ja mitä valojen sammuttua makuuhuoneessa tapahtuu ei gynekologia kiinnosta, eikä gynekologi vain omasta uteliaisuudestaan kysele onko potilas seksuaalisesti aktiivinen tai onko intiimillä puolella jotain ongelmia kuten emättimen kuivuutta tai kipuja.

Kertomalla gynekologille mahdollisista ongelmista rehellisesti, niihin voidaan löytää ratkaisuja ja seksielämän laatua pystytään jopa parantamaan.

4. Perinnöllisistä sairauksista kannattaa kertoa

Mieltä askarruttavista perinnöllisistä sairauksista, kuten kohdunrungon tai munasarjojen syövästä, kannattaa mainita terveydenhuollon ammattilaiselle. Gynekologi pystyy huomioimaan potilaan perhehistorian ja ohjaamaan potilaan tarvittaviin tutkimuksiin, joilla mieltä painaviin kysymyksiin saa vihdoin vastauksen.

5. Gynekologilla olisi hyvä käydä kerran vuodessa

Vuosittainen ja säännöllisesti suoritettu gynekologinen tutkimus on yhtä tärkeä kuin mikä tahansa muu lääkärin tarkastus.

6. Sillä on väliä mitä alapäähäsi laitat

Nykyään on saatavilla laaja joukko intiimialueen hoitoon tarkoitettuja hoitotuotteita, aina intiimialueen pesuaineista, kosteuspyyhkeisiin ja hajusteisiin tai intiimideodorantteihin. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota siihen mitä kehosi herkimmälle alueelle laitat, sillä monista tuotteista saattaa olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

Voimakkaasti hajustetut saippuat ja suihkugeelit voivat muuttaa intiimialueen luonnollista pH-tasapainoa ja johtaa esimerkiksi hiivatulehduksen syntymiseen. Jos haluat käyttää pesuaineita tai muita tuotteita, valitse mahdollisimman vähän hajusteita sisältävä tuote tai pesuaine, jonka pH on alle 7.

7. Näytteenottoa ei kannata pelätä

Suomessa monet naiset ovat onneksi tietoisia säännöllisen kohdunkaulan syövän seulonnan tärkeydestä. Kaikki 30–60-vuotiaat naiset kutsutaan viiden vuoden välein kohdunkaulan syövän seulontaan, ja osa kunnista kutsuu myös 25- tai 65-vuotiaat naiset seulontaan. ”Valitettavasti on edelleen naisia, jotka pelkäävät varata seulonta-ajan, ja lykkäävät sitä pidempään kuin pitäisi”, gynekologi toteaa. Noin 70 % naisista osallistuu seulontaan.  

8. Emättimen kuivuuden ei tarvitse olla pysyvä vaiva

Estrogeenin vähenemisestä johtuvista vaihdevuosioireista kärsii vähintään puolet naisista. Sivuvaikutuksiin kuuluu muun muassa emättimen kuivuus. Emättimen kuivuus on ikävä vaiva, joka vaikuttaa helposti parisuhteen seksielämään. Nykyään on onneksi tarjolla monia hormonittomia hoitokeinoja, joilla emättimen kuivuutta voidaan helpottaa.

9. Vaihdevuodet eivät tarkoita seksielämän loppumista

Monet naiset uskovat, että seksielämälle tulee stoppi vaihdevuosien myötä. Vaikka vaihdevuosiin kuuluu paljon epämiellyttäviä oireita, ei se tarkoita, että parisuhteen tulisi kärsiä siitä. Gynekologi kannustaa vaihdevuosioireista kärsiviä naisia hakemaan apua, normaalia seksielämää haittaaviin oireisiin.

Lähde: Red Online ja Syöpärekisteri

Next article