Valkovuoto on luonnollinen osa emättimen tervettä toimintaa, mutta epämiellyttävä haju, vuodon kokkareinen ja kupliva rakenne, runsas määrä sekä poikkeava väri tai pH-arvo voivat olla merkkejä emätintulehduksesta.
Hiivatulehdus ja bakteerivaginoosi ovat yleisiä ja oireiltaan toisiaan muistuttavia emätintulehduksia, joiden hoitomenetelmät kuitenkin poikkeavat toisistaan.
– Emätintulehdukset on tärkeää erottaa toisistaan, sillä siinä missä emättimessä olevan hiivasienen liikakasvun aiheuttama hiivatulehdus saadaan taltutettua hiivalääkkeillä, bakteerikannan muutoksesta johtuvaa bakteerivaginoosia hoidetaan antibiooteilla ja paikallisilla emätingeeleillä, gynekologi ja seksuaalineuvoja Katja Kero kertoo.
– Lisäksi moni naisista on kokenut saavansa apua hiivatulehdukseen hiilihydraatti- ja sokeripitoisen ruokavalion hillitsemisestä, maitohappobakteereista puolestaan saattaa olla apua bakteerivaginoosin oireisiin. Toistaiseksi vankka tutkimusnäyttö näiden osalta puuttuu, mutta terveellisen ruokavalion merkitystä ei pidä koskaan väheksyä, Kero jatkaa.
Kumpikin emätintulehdus aiheuttaa poikkeavaa valkovuotoa, mutta eri tavoin.
– Hiivatulehduksessa valkovuoto on takertuvaa ja kokkareista, bakteerivaginoosi sen sijaan aiheuttaa valkovuotoon epämiellyttävän hajun, väri on harmahtavaa ja koostumus juoksevaa. Lisäksi kummassakin emätintulehduksessa voi esiintyä kirvelyä, ärsytysoiretta ja kutinaa sekä emättimessä että ulkosynnyttimissä, Kero kertoo intiimivaivojen oireista.
Hiivatulehduksen syyt tunnetaan bakteerivaginoosin aiheuttajaa paremmin.
– Muun muassa antibioottihoidot, yhdistelmäehkäisypillerit, immuniteettia heikentävä lääkitys, raskaus tai diabeteksen huono hoitotasapaino lisäävät hiivatulehduksen riskiä. Bakteerivaginoosin tarkkaa aiheuttajaa ei tiedetä. Sen altistaviksi tekijöiksi on kuitenkin tunnistettu ainakin tupakointi, useat seksikumppanit, naisten välinen seksi, kondomin puute ja yksilöllinen taipumus bakteerikannan muutoksille. Lisäksi emättimen suihkuttelu voi altistaa tulehduksille, Kero listaa.
Entä seksitaudit?
Emätintulehdus on tärkeä tunnistaa ja hoitaa, sillä epämiellyttävien oireiden lisäksi hoitamaton tulehdus voi altistaa myös muille intiimivaivoille.
– Bakteerivaginoosissa emättimen normaali laktobasillinen bakteerikanta muuttuu terveydelle haitalliseksi bakteeriflooraksi, jolloin limakalvot herkistyvät myös muille infektioille, kuten seksitaudeille. Hoitamaton hiivatulehdus sen sijaan on yhteydessä yhdyntäkipuihin ja vulvodynian syntyyn, gynekologi kertoo.
Lue myös: Klamydia, kondylooma ja herpes ovat yleisimmät seksitaudit
Bakteerivaginoosin hoitoa hankaloittaa tulehduksen taipumus uusia.
– Tutkimusten mukaan bakteerivaginoosi uusiutuu antibioottihoidosta huolimatta jopa 40 prosentilla naisista kolmen kuukauden sisällä, puolen vuoden kuluessa vastaava luku on 50 prosenttia. Uusia hoitomahdollisuuksia tutkitaan kuitenkin aktiivisesti ja tutkimustulokset ovat olleet lupaavia, Kero kiittelee.