Kuusenpihka estää haitallisten bakteerien kasvamisen haavassa blokkaamalla niiden energiatuotannon.
Erikoistutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta kertoo, että ihmiset ovat käyttäneet pihkaa eri puolilla maailmaa moniin eri tarkoituksiin. Peltolan mukaan pihkaa käytettiin jo muinaisessa Egyptissä ruumiiden balsamoinnissa ja antiikin Kreikassa viiniruukkujen korkkeina.
– Suomessa kuusenpihkaa on käytetty varmaankin kivikaudelta lähtien hoitamaan haavoja. Pihkaa on sekoitettu silavaan, poron rasvaan tai suolattomaan voihin.
Kuusenpihka on ollut haavanhoidollisessa käytössä erityisesti Pohjois-Suomessa. Lisäksi kuusenpihkalla on koitettu helpottaa erilaisia hammaskolotuksia pureskelemalla sitä kuin purukumia.
– Tutkimuksissa on havaittu ainakin yhden kariesbakteerin olevan kuusenpihkalle herkkä, mutta nykypäivänä kannattaa tietysti mieluummin mennä hammaslääkäriin, Peltola lisää.
Kuusenpihkaa on kahdenlaista. Ne ovat sekä syntymekanismiltaan että kemialliselta koostumukseltaan erilaisia. Ensimmäinen kuusenpihkatyyppi kulkee puun sisällä koko ajan, mutta niin sanottu traumaattinen pihka alkaa erittyä vasta silloin, jos puun runko vaurioituu.
Traumaattista pihkaa erittämällä kuusi suojaa runkoaan lisävaurioitumiselta. Pihka estää puulle haitallisten mikrobien pääsyn runkoon.
– Lisäksi pihka torjuu tuhohyönteisten tunkeutumista puuhun. Joskus tuhohyönteiset jäävät jopa pihkan sisään nalkkiin.
Lääkinnällisiin tarkoituksiin kerätty pihka on aina traumaattista pihkaa, joka on syntynyt esimerkiksi puuhun tulleista pakkashalkeamista.
– Kuusista kerätty pihka sekoitetaan perusvoiteeseen, jolloin siitä saadaan infektioita ehkäisevä haavavoide kaikenlaisille ihon haavoille ja nirhaumille. Lisäksi kuusenpihkaa voidaan hyödyntää kroonistuneiden haavojen hoidossa, kuten painehaavoissa, erikoistutkija Peltola kertoo.
Nykyään kuusenpihkaa hyödynnetään erittäin monipuolisesti kosmeettisissa tuotteissa. Pihkaa voidaan käyttää kuivan ihon, hyönteisten pistosten ja rakkojen hoidossa, kuin myös ihon epäpuhtauksien, kuten finnien kukistamisessa. Jalkojen vaikeat haavaumat ovat diabeetikoille tyypillisiä ongelmia, pihkasalva hoitaa diabeetikon haavat tehokkaasti.
Näin teet pihakuusen pihkasta hoitavaa pihkasalvaa
• 50 g kuusenpihkaa
• 200-500g mietoa ruokaöljyä
• noin 20g mehiläisvaharakeita
• keitonkestävä korkea lasipurkki salvan valmistukseen
• pienempiä lasipurkkeja salvan säilytykseen
• sekoitusvälineen esim puuhaarukan
• harson siivilöintiä varten
• kattilan vesihaudetta varten
1. Mittaapihkapalat ja sama määrä pihkaöljyä korkeaan ja kuumuutta kestävään lasipurkkiin.
2. Lämmitälasipurkkia vesihauteessa kunnes kuusenpihka alkaa sulaa. Sekoita kuusenpihkaöljyä. Mahdolliset puunpalaset tarttuvat sekoitusvälineeseen.
3. Siivilöi pihkaöljy harson läpi. Lisää öljyä pihkaöljyyn niin, että pihkan pitoisuus valmiissa seoksessa on 10–20 %.
4. Lisää lämpimään pihkaöljyyn mehiläisvaha. Mehiläisvahan määrää vaihtelemalla, voit säädellä kuinka paksua tahdot salvasta. Sekoita seosta reippaasti, kunnes mehiläisvaha sulaa joukkoon.
5. Purkita valmis pihkasalva puhtaisiin lasipurkkeihin ja käytä salva vuoden kuluessa.