Pirkko Brusila
naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Vaihdevuosioireet ovat hyvin yksilöllisiä mielialavaihteluista hiusten ohenemiseen. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Pirkko Brusila kertoo, mitä estrogeenitason laskusta voi seurata.
Kun nainen tulee vaihdevuosi-ikään, noin 45-vuotiaana, hänen estrogeenitasonsa laskee. Vaihdevuosien tavallisia ensioireita ovat kuukautisten epäsäännöllistyminen ja vuodon niukkeneminen sekä jossain vaiheessa sen loppuminen kokonaan. Mielialavaihtelut, kuumat aallot, ärtyneisyys, unettomuus ja keskittymiskyvyn heikkeneminen voivat kertoa vaihdevuosien alkamisesta.
– Perimä vaikuttaa paljon vaihdevuosien alkamisikään, Brusila kertoo.
Perimällä voi olla tekemistä myös sen kanssa, millaisia oireita vaihdevuodet aiheuttavat. Brusila korostaa, että vaihdevuosioireet ovat hyvin yksilöllisiä. Joillakin oireet ovat lieviä, toisilla ne vaikuttavat arkeen ja hyvinvointiin merkittävästi.
Kollageeni vähenee elimistössä
Estrogeenitason laskeminen hidastaa verenkiertoa. Se vähentää kudosten hapensaantia, mikä vaikuttaa ihon ohenemiseen sekä hiusten ja kynsien kasvuun. Ikääntymisen myötä myös kollageenin tuotanto vähenee. Kollageeni on lihasten ja sidekudosten proteiini, jonka ehtyminen näkyy ihossa esimerkiksi ryppyisyytenä.
– Hiusten, kynsien ja ihon hyvinvoinnin huolehtimisessa tärkeintä on nukkua tarpeeksi, liikkua ulkona, syödä terveellisesti ja monipuolisesti sekä välttää tupakointia.
Monipuolinen ravinto edesauttaa riittävää keratiinin saantia. Keratiini on proteiini, jolla on merkitystä hiusten kuntoon.
Brusila kehottaa vaihdevuosi-ikäisiä naisia suojaamaan päänahan herkkää ihoa liialta auringolta sekä käyttämään hellävaraisia ihon- ja hiustenhoitotuotteita. Hiusten toistuvaa värjäämistä ja permanentin ottamista hän ei kannata.
– Suosittelen miettimään, miten hiusta pystyy parhaiten suojelemaan, jotta se silyy kauniina.
Vaihdevuosien vaikutuksista hiuspohjaan voi jutella lisää esimerkiksi oman kampaajan kanssa.