Raudanpuute voi aiheuttaa merkittävästi erilaisia fyysisiä ja psyykkisiä oireita. Epäspesifisistä oireista johtuen diagnoosin tekeminen voi vaikeutua.
Raudanpuute on yleinen sairaus, jota esiintyy erityisesti hedelmällisessä iässä olevilla naisilla sekä kasvissyöjillä. Raudanpuutteen diagnostiikka ja hoito ovat sisätautien erikoislääkäri Esa Sopin mukaan tärkeitä.
– Raudanpuutteeseen liittyy usein oireita, jotka rajoittavat suorituskykyä ja huonontavat elämänlaatua, pahimmillaan jopa estävät potilaan suoriutumisen päivittäisestä arjesta.
Raudanpuutteen oireet voivat olla hyvinkin monimuotoisia, sillä rautaa tarvitaan lähes kaikissa elintoiminnoissa. Oireet voivat olla sekä fyysisiä että psyykkisiä.
– Oireisiin kuuluvat esimerkiksi poikkeava väsymys, päänsärky, aivosumu, keskittymiskyvyn puute, hengenahdistus, lihas- ja nivelkivut, levottomat jalat, hiustenlähtö sekä painon nousu. Toisaalta samankaltaisia oireita voivat aiheuttaa monet muutkin sairaudet, Soppi sanoo.
Nuorilla naisilla raudanpuutteen taustalla on usein runsaat kuukautiset.
Älä syö rautalisää omatoimisesti!
Yleisin anemiatyyppi on nimenomaan raudanpuuteanemia. Sopin mukaan raudanpuutteisia potilaita on kuitenkin huomattavasti enemmän kuin raudanpuuteanemiasta kärsiviä.
– Osalla potilaista on voinut olla jo vuosien ajan vaikeita oireita, mutta verenkuva ei lainkaan viittaa raudanpuutteeseen.
Mitä pidempään raudanpuute kestää, sen vaikeampaa sen hoito on. Raudanpuute tulee kuitenkin aina hoitaa.
– Aneemisella potilaalla hemoglobiini korjautuu ensin ja vasta tämän jälkeen rautaa alkaa kertyä varastoihin. Hemoglobiinipitoisuus ei kuitenkaan nouse potilaan geneettisesti määräytyneen hemoglobiinin yli, Soppi kertoo.
Kehittyneen raudanpuutteen syytä ei läheskään aina löydetä. Soppi kehottaa kuitenkin välttämään omatoimista raudan käyttöä.
– On hyvä muistaa, että raudanpuute voi olla merkki vakavasta sairaudesta. Raudan napsiminen purkista myös pitkittää raudanpuutteen diagnostiikkaa.