Testamentti on tärkeä asiakirja, joka jokaisella pitäisi elämäntilanteesta riippumatta olla tehtynä.
– Hyvä lähtökohta testamentin teolle on tehdä sen mukaan, mitä oma sydän sanoo. Mieti, mikä itsellesi on tärkeää, mitkä ovat omat arvosi ja mitä aidosti haluat, sanoo varatuomari, varainhoidon lakimies ja Hyvä testamentti -kampanjan lakiasiantuntija Piia Jeremejeff.
Perintökaari määrää lainsäädännön kautta sen, miten omaisuus jaetaan. Testamentti on ainoa asiakirja, jolla perintökaaren määräyksistä voidaan poiketa.
– Testamenttia voi käyttää esimerkiksi perintöverosuunnitteluun, sillä voi pidättää omaisuuden hallintaoikeuden leskelle tai poistaa testamentin tai perinnönsaajan puolison avio-oikeus, Jeremejeff sanoo, ja jatkaa:
– Mikäli perintökaaren mukaisia perillisiä ei ole, omaisuus voi päätyä viimesijassa valtiolle. Voi olla hyvä miettiä, haluaisiko mieluummin muistaa esimerkiksi jotain yleishyödyllistä yhteisöä.
Muotoseikat tärkeitä
Laki edellyttää, että testamentti täyttää tietyt muotoseikat. Jos ne eivät täyty, voi tuomioistuin julistaa testamentin pätemättömäksi.
– Testamentilla on oltava kaksi esteetöntä todistajaa. Tässä tehdään yleensä yksi isoimmista virheistä, eli todistajina ovat toimineet esteelliset tai vajaavaltaiset henkilöt, kuten testamenttaajan lapset tai heidän puolisonsa, sanoo Jeremejeff.
Vaikka testamentin voikin tehdä itse, se kannattaa antaa asiantuntijan laadittavaksi.
Kun muistamme lesken oikeudet ja rintaperillisten lakiosaoikeuden, voi lopusta omaisuudesta vapaasti määrätä.
– Nettiohjeet eivät kerro, millainen kullekin on sopiva asiakirja, eikä netti tee esimerkiksi henkilökohtaista perintöverosuunnittelua. Asiantunteva lakimies aikaansaa asiakkaan haluaman lopputuleman niin, että testamentti täyttää kaikki muotoseikat.
Testamentin säilytykseen kannattaa panostaa.
– Turvallisinta on säilyttää testamentti pankin avoimessa säilytyksessä tai tallelokerossa. Ja vaikka testamentista ei ole pakko kellekään kertoa, kannustan avoimuuteen asiassa. Kun esimerkiksi lapset tietävät jonkin järjestön olevan edunsaajana, vältytään myöhemmiltä epäselvyyksiltä, Jeremejeff toteaa.
Pienikin lahjoitus tuo paljon iloa
Suomalaiset harjoittavat ahkerasti hyväntekeväisyyttä, mutta testamentin kautta lahjoittaminen on meillä vasta hiljalleen lisääntymässä. Testamenttilahjoituksen ajatuksena on se, että omaisuudesta jokin, vaikka pienikin osa, annetaan testamentin kautta hyväntekeväisyyteen.
– Kun muistamme lesken oikeudet ja rintaperillisten lakiosaoikeuden, voi lopusta omaisuudesta vapaasti määrätä.
Testamenttilahjoitus ei edellytä mittavaa omaisuutta.
– Moni sanoo minulle, ettei omista tuhatlappusia. Testamenttilahjoitus voikin olla vaikkapa piano, kitara tai helminauhan helmi: jokin itselle tärkeä ja merkityksellinen tavara. Se, mikä itselle on tärkeää, on varmasti tärkeää myös sille järjestölle, joka lahjoituksen saa.
Testamenttilahjoitus on kaunis tapa tukea yleishyödyllisten yhteisöjen tekemää työtä.
– Oma omaisuus alkaa näin lahjoituksen kautta elää uutta elämää, se tuo mukanaan uusia kuvioita ja ilahduttaa monia ihmisiä, Jeremejeff summaa.