Närästys on yleinen oire – useampi kuin joka kymmenes ihminen kärsii närästyksestä jopa viikoittain. Oireita on kuitenkin mahdollista lievittää.
Mitä närästys on?
Närästys tarkoittaa kipua, joka tuntuu polttavana tai muuten epämiellyttävänä tuntemuksena rintalastan alla. Tavallisesti polte tuntuu rintalastan alaosan paikkeilla, mutta se voi tuntua myös ylempänä ja säteillä kaulalle asti.
Mistä närästys syntyy?
Tavallisesti närästys liittyy ruokailuun: närästys tulee usein runsaan aterian ja vatsaa ärsyttävien ruokien, kuten kahvin tai alkoholin nauttimisen jälkeen. Makuuasento voimistaa närästystä, ja siksi närästys vaivaa usein juuri öisin. Närästysoireet lisääntyvät helposti myös ylipainoisilla, kun ylipaino nostaa painetta vatsaontelon sisällä. Usein toistuvan närästyksen syy saattaa olla niin kutsuttu refluksitauti.
Miten närästystä voi hoitaa itse?
Närästystä on mahdollista vähentää ja lievittää myös kotikonstein.
- Vältä suuria ja raskaita aterioita 2–3 tuntia ennen nukkumaan menemistä.
- Vältä mahaa ärsyttäviä ruokia, kuten rasvaisia aterioita, sitrushedelmiä, kahvia, suklaata, sipulia, kolajuomia ja väkeviä alkoholeja.
- Lopeta tupakointi.
- Koeta nostaa vuoteen pääpuolta hieman ylemmäs, ja yöllinen närästys voi vähentyä.
- Ylipaino lisää närästystä, joten lieväkin painonpudotus voi selvästi ehkäistä ja vähentää oireita.
- Jos olet raskaana, kokeile vasemmalla kyljellä nukkumista. Myös kohtuullinen liikunta saattaa lievittää oireita.
Miten närästystä voi hoitaa itse lääkkeillä?
Antasidit ja antasidi-alginaattiyhdistelmät voivat tuoda närästysoireisiin lievitystä. Antasidit nautitaan nesteenä tai pureskelu- tai imeskelytabletteina närästysoireiden väliaikaiseen lievittämiseen. Antasidi-alginaattiyhdistelmässä alginaatti reagoi mahahapon kanssa muodostamalla mahan sisällön pinnalle ja ruokatorven alaosan limakalvolle vaahtomaisen suojakerroksen. Yhdistelmälääkkeet sopivat käytettäväksi myös tehokkaiden ja vähän haittavaikutuksia aiheuttavien protonipumpun estäjien (PPI) kanssa.
Miten närästystä voi helpottaa raskauden aikana?
Raskaana oleva voi kysyä närästykseen neuvoa apteekista ja kokeilla itsehoitovalmisteita. Mikäli närästys ei helpota muutaman päivän aikana, on hyvä mennä lääkäriin.
Lähde: terveyskirjasto.fi