Skip to main content
Etusivu » Hyvinvointi » Jokaisen naisen terveys on yksilöllinen kokemus
Kokonaisvaltainen hyvinvointi

Jokaisen naisen terveys on yksilöllinen kokemus

Kuvat: Pexels

Koko elämänkaari kaikkine muuttuvine vaiheineen ja tunteineen – niistä on naisen terveys tehty.

Ensimmäisten kuukautisten mukanaan tuomat kysymykset. Se sykähdyttävä onnen tunne tai säikähdys, kun ne jäivätkin välistä ja tikku näytti plussaa. Pettymys ja suru, kun ne tarkoin optimoiduista yrityksistä huolimatta kuukausi toisensa perään alkoivat. Läkähdyttävät kuumat aallot, kun keho kävi läpi viimeiset kuukautisensa. 

Yksi suurimpia vaiheita naisen terveydessä on raskaus sekä sen mukanaan tuomat tunteet ja muutokset kehossa. Raskaus voi olla suunniteltu, odottamaton, avustettu tai jäädä vain haaveeksi. Raskaus voi olla myös jotain, jota nainen ei koskaan halua omalle kohdalleen. Raskaus voi saada odottavan äidin aivan hehkumaan tai tuoda mukanaan erilaisia ongelmia. Kehon palautuminen synnytyksestäkin on yksilöllistä.

Vaihdevuodet avaavat portin uudelle elämänvaiheelle. Ne voivat alkaa varhain tai myöhään, olla lähes huomaamattomat tai ravistella kehoa rajustikin. Erilaisia oireita lievitetään hormoneilla tai luonnollisin keinoin. Toinen käy läpi vaikeita tunteita, kun lasten saaminen ei enää onnistukaan, toinen puolestaan iloitsee, etteivät pms-oireet tai kuukautiset osu enää etelän lomalle.

Keho kuulee, mitä sille puhuu

Naisen terveys pitää kehon hyvinvoinnin lisäksi sisällään henkisen hyvinvoinnin sekä elinolosuhteet. Kehonkuva, itsetunto ja kulttuuri luovat jokaisen naisen terveydelle yksilölliset raamit. Nainen voi olla kokonaisvaltaisesti terve vasta, kun pääsee elämään ympäristössä, jossa sekä sisäinen että ulkoinen puhe on kunnioittavaa ja jossa naisella on omaan kehoonsa itsemääräämisoikeus. 

Yhdenvertaisuuskeskustelu ja -toimet ovat ottaneet valtavia harppauksia viime vuosina, mutta siitä huolimatta naisten historia yhteiskunnan tasa-arvoisina jäseninä on vielä kovin lyhyt. Epäkohtia on edelleen ympäri maailmaa paljon – jossain enemmän, jossain vähemmän. Naiset kohtaavat edelleen vartaloiden kommentointia, kontrollointia ja kaltoin kohtelua, myös toisilta naisilta.

Vaikka naiset ovatkin jokainen omanlaisiaan yksilöitä, ovat he myös toisilleen parhaita vertaisia ymmärtämään naisen terveyteen liittyviä iloja ja haasteita. Vanhaa sanontaa, niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan, olisi jokaisen hyvä pitää mielessään, niin muiden kuin itsensäkin kohdalla. 

Kun jokainen nainen muistaa rakastaa myös itseään ansaitsemallaan tavalla, on elämänkaaren mukanaan tuomat mullistukset ja vaiheet helpompi kohdata.

Lähde: terve.fi

Next article