Skip to main content
Etusivu » Hyvinvointi » Hanna-Maria Seppälä: ”Pyrin pitämään kokonaisvaltaisen balanssin elämässä”
Inspiraatio

Hanna-Maria Seppälä: ”Pyrin pitämään kokonaisvaltaisen balanssin elämässä”

Hanna-Maria Seppälä kertoo pyrkivänsä valinnoissaan ennen kaikkea tasapainoon ja hyvään oloon. Kuvat: Aino Mäki

Uinti-uransa aikana mitaleita kauhoneen Hanna-Maria Seppälän terveelliset elämäntavat perustuvat monipuoliseen ruokavalioon, liikuntaan ja riittävään uneen. Kilpauraansa hän muistelee lämmöllä.

Hanna-Maria Seppälällä on kunnia olla ensimmäinen suomalainen nainen, joka on voittanut uinnin maailmanmestaruuden. Kirkkain mitali tuli Barcelonan MM-kisoissa 100 metrin vapaauinnista vuonna 2003.

Muutama vuosi sitten kilpauransa päättänyt Seppälä on siviilissäkin jatkanut terveellistä ja urheilullista elämäntapaansa.

– Syön paljon kauden kasviksia sateenkaaren väreissä. Lisäksi syön kalaa ja välipalaksi napostelen hedelmiä. Liikun säännöllisesti lenkkeillen ja kuntosalilla oman kehon painoilla treenaten. Myös uintia tulee harrastettua edelleen viikoittain.

Valinnoissaan Seppälä pyrkii ennen kaikkea tasapainoon ja hyvään oloon.

– Tunnistan hyvin, mitä kaipaan – jos en pääse liikkumaan useamman kerran viikossa, keho tuntuu tunkkaiselta. Liikunnan ja terveellisen ravinnon lisäksi myös lepoon ja latautumiseen pitää jäädä aikaa. Pyrin pitämään kokonaisvaltaisen balanssin elämässä.

Tärkeimmiksi asioiksi elämässä Seppälä nostaa terveyden ja perheen. Onnellisuus on myös töiden tekemistä. 

– Haluan kehittyä jatkuvasti. Luonteeseeni kuuluu olennaisesti uuden oppiminen.

Entinen huippu-urheilija rakentaa tällä hetkellä myös uutta uraa, sillä hän osallistuu keväällä lääketieteellisen tiedekunnan pääsykokeisiin toista kertaa. Lääkärin ammatti on ollut haaveena jo pitkään.

Kilpaurheilu-ura antoi valtavasti

Seppälän päivärytmi rakentuu tiettyjen perusasioiden, kuten työn, treenaamisen, pääsykoepänttäämisen sekä tarpeeksi pitkän yöunen ympärille. Rutiinit ovat introvertiksi itseään kutsuvalle Seppälälle tärkeitä peruspilareita.

– Kilpaurheilu-ura opetti arvostamaan rutiineita, sillä urheilussa kaikki perustuu säännölliseen rytmiin. Myös kotikasvatuksessani painotettiin säännönmukaisuutta, ja tämän filosofian olen sisäistänyt niin hyvin, että se on säilynyt aikuisiälle asti.

Ammattiurheilusta neljän maailmanmestaruusmitalin ja 13 euroopanmestaruusmitalin lisäksi käteen on jäänyt paljon muutakin.

– Alan nyt pikkuhiljaa hahmottaa kaiken urheilu-uran varrelta napatun asiat – pitkäjänteisyyden, järjestelmällisyyden, eri kulttuurien tuntemuksen sekä kaikki ne ihmiset, joihin ole päässyt tutustumaan. Näen uintiurani eräänlaisena elämän oppina, Seppälä kuvailee. 

Vaikka kilpaa urheileminen on monella tavalla rankkaa, ei Seppälä kaikesta huolimatta koe joutuneensa luopumaan mistään. Urheilu on päinvastoin antanut hänelle valtavan määrän henkistä pääomaa sekä terveellisen elämäntavan.

– Pääsin matkustelemaan, ja näkemykseni maailmasta ja elämästä laajeni muutenkin valtavasti. Puhumattakaan tunneskaalasta, jonka urheilussa pääsi kokemaan. Vastaavia pudotuksia ja toisaalta niin suurta mielihyvää en aktiiviurani jälkeen vielä ole kokenut.

Liikunnan ja terveellisen ravinnon lisäksi myös lepoon ja latautumiseen pitää jäädä aikaa.

Next article