Elämästä pitää nauttia, mutta hyvinvoinnin ylläpito edellyttää terveellisiä rutiineja. Mitä voi tehdä, jos rutiinit tuntuvat synonyymiltä tylsälle?
– Minulle rutiinit ovat kuin tiukka käsikirjoitus töissä. Jos tilanne niin vaatii, voin turvallisesti poiketa käsiksestä, mutta saan aina palata siihen. Minun ei tarvitse olla täydellinen ja rutiinit tukevat elämääni, urheilutoimittaja Mervi Kallio kuvailee.
Kallio havahtui kyseenalaistamaan omia valintojaan, kun hän huomasi syövänsä usein herkkuja.
– Söin karkkeja tietenkin iltaisin, jolloin sokeri heikentää myös unta. Nyt pidän karkkipäivän kerran viikossa ja syön herkut päivällä, jolloin sokeri ei ole yhtä haitallista.
Tämä paransi unenlaatua nopeasti.
– Olen aina pärjännyt vähillä unilla ja iloinnut pitkistä päivistä. Mutta kun luin unesta enemmän, päätin kokeilla myös säännöllistä unirytmiä: menen nukkumaan aina ennen yhtätoista ja nukun vähintään seitsemän tuntia.
Oura näyttää, että uusi nukkumistapa on nostanut valmiuslukemaa ja syke on aiempaa alhaisempi.
– Tuntuu hyvältä, kun valmius alkaa kasilla tai ysillä; ennen valmiuspisteet alkoivat usein viitosella. Olen varma, että jokainen hyötyy siitä, että nukkuu enemmän eikä syö iltaisin karkkia.
”Olisitko jaksanut paremmin, jos olisit huolehtinut itsestäsi?”
Kalliolle monipuolinen liikkuminen on ollut osa elämää pienestä pitäen.
– Treenaaminen on yhtä luonnollista kuin hampaiden pesu. En jätä sitä koskaan väliin.
Mutta entä jos elämä ja kalenteri ovat täynnä haasteita?
– Liikunnasta ei kannata karsia, koska se tukee kehon ja mielen hyvinvointia niin monin tavoin. Voi myös miettiä, jaksaisiko paremmin, jos pitäisi itsestään paremmin huolta.
Tärkeintä on löytää itselle sopiva balanssi.
– Jos laittaisit itsesi etusijalle, millaiset rutiinit loisit? Jos aamutreenit tai avantouinti eivät maistu, älä pakota itseäsi. Testaa lounastreenejä tai iltalenkkiä.
Kun syöminen, nukkuminen ja liikkuminen ovat tasapainossa, keho voi hyvin.
– Elämä tuo kaikille eteen mitä sattuu, ei huomisesta voi tietää. Siksi rutiinit ovat aika makeita: niistäkin voi iloita ja ne tuovat turvaa haasteiden keskellä. Kun pyrkii tasapainoon, juhlat ja pienet notkahdukset eivät vaikuta jaksamiseen. Omalla elämänasenteella on tosi iso merkitys, koska arjen perusjutut ovat oikeasti ihan luksusta, Kallio muistuttaa.