Keuhkoissa tapahtuva hapenotto ja hiilidioksidin poisto ovat elämää ylläpitäviä toimintoja, joita voi kehittää ja hyvinvointia kohentaa oikeanlaisella hengitystekniikalla. Moni hengittää heikosti tiedostamattaan.
Häiriöt keuhkojen toiminnassa heijastuvat ihmisen hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti.
– Jos keuhkojen toiminta on häiriintynyt esimerkiksi astman tai keuhkoahtaumataudin seurauksena, hengitystyötä joudutaan tekemään enemmän. Tämä voi aiheuttaa hengenahdistusta ja hapenpuutetta, jotka saattavat rajoittaa fyysistä kapasiteettia ja liikkumista, kliinisen fysiologian emeritusprofessori Anssi Sovijärvi sanoo.
Hengenahdistus levossa, yskä ja vinkuva tai rahiseva hengitysääni ovat merkkejä keuhkojen toiminnan häiriöistä.
Oikea hengitystekniikka vaikuttaa suotuisasti sekä henkiseen että fyysiseen hyvinvointiin.
– Keuhkojen toimintakokeilla saadaan varmistus keuhkojen kunnosta. Keuhkojen toimiessa normaalisti hengenahdistusta ilmenee vasta melko raskaassa rasituksessa eikä siihen liity minkäänlaista ääntä tai yskää, Sovijärvi kertoo.
Hengitystekniikka haltuun
Ihmisen tapaan hengittää vaikuttavat rintakehän rakenne, mahdolliset sairaudet sekä paino. Erityisesti vyötärölihavuus voi haitata hengitystä. Hengitystekniikka on kuitenkin harjoiteltavissa.
– Oikea hengitystekniikka vaikuttaa suotuisasti sekä henkiseen että fyysiseen hyvinvointiin. Keskushermosto säätelee hengitystä autonomisesti, mutta hyvinvoinnille edullista hengitystekniikkaa on mahdollista opetella.
– Keskushermostolle ja psyykelle suotuisassa hengitystekniikassa pallea ja kylkilihakset toimivat tasapainoisesti, jolloin keuhkot pääsevät liikkumaan optimaalisesti. Fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin edistämisen lisäksi hengitystekniikan harjoittaminen on hyväksi äänenkäytölle, Sovijärvi vinkkaa.