Kirjoittaja Marika Kiikala-Siuko on Hengitysliiton harvinaisten keuhkosairauksien asiantuntija.
Haluan ymmärtää sairaudestani enemmän. Tarvitsen tukea jaksamiseeni. Tahdon kuulla kokemustietoa ihmiseltä, joka on käynyt läpi tämän saman tien, joka häämöttää edessäni. Nämä edellä luetellut asiat ovat kaikki vertaistoiminnan ytimessä ja sitä, mitä vertaiselta kaivataan.
Vertaistoiminnan tavoitteena on usein jakaa tietoa omahoidon vahvistamiseksi. Ihmisellä on tarve selviytyä arjessa ja tehdä omaa hyvinvointia, osallisuutta ja mielen hyvinvointia edistäviä valintoja.
Vertaistoiminnassa mukanaolon bonus tulee usein voimaantumisen kokemuksesta. Jokainen tulee kuulluksi ja saa jakaa omia kokemuksiaan.
Valitse itsellesi sopiva vertaistuen muoto
Hengitysliitto järjestää diagnoosikohtaisia vertaistapaamisia vuosittain valtakunnallisina, parin päivän kohtaamisina, joihin läheisilläkin on mahdollisuus osallistua. Kasvokkain, 4−10 kertaa vuodessa kokoontuvia harvinaisten vertaisryhmiä on kymmenkunta.
Yhä useammin vertaistapaamiset toteutetaan teemallisina verkossa tai sarjana verkkotapaamisia. Osaan niistä liittyy kasvokkain kohtaaminen, mutta on myös ryhmiä, jotka toimivat ainoastaan verkossa.
Jos ryhmätoiminnan lisäksi kaipaa jotain yksityisempää tai alustusten seuraaminen ja keskustelu porukassa ei ole oma juttu, on vaihtoehtona kahdenkeskinen vertaistuki. Sitä voi saada verkossa, puhelimitse ja kasvokkain, mikä itselle sopii parhaiten.
Lue myös: Hengitysliitton järjestöjohtaja: Kevät tuntuu hengitysteissä
Tule mukaan
Olemme kouluttaneet vertaisohjaajien lisäksi myös muutaman vertaistukijan. Pidämme huolta vapaaehtoistemme lisäkoulutuksesta, ohjauksesta ja virkistyksestä.
Tukeen turvautuva voi luottaa siihen, että keskustelut ovat luottamuksellisia. Jokaisen osallistujan ajatuksia ja mielipiteitä kunnioitetaan. Ensi syksynä Suomi-Ruotsi-maaottelun yhteyteen on suunnitteilla Harvinainen maraton -tempaus.
Ota rohkeasti yhteyttä, sillä kenenkään ei tarvitse jäädä yksin! Löydä oma tapasi osallistua: hengitysliitto.fi.