Koivikko-kodissa keskitytään kivunhallintaan ja elämänlaadun turvaamiseen samalla kun myös läheisille tarjotaan tukea ja mahdollisuus käsitellä surua.
Saattokotiin saapuvalla ihmisellä on edessään elämänsä suurin luopuminen. Tätä herkkää prosessia tukevat saattohoidon keskeiset osa-alueet: oireiden lievittäminen, kivunhallinta ja mahdollisuus vaikuttaa omaan hoitoon.
– Saattohoidon aikaan on tärkeää sanoittaa potilaille millä tavalla heidän oireitaan hoidetaan ja miten kivuttomuutta turvataan. Myös perheen ja muiden läheisten tulee saada tukea luopumiseen ja suruun, Koivikkosäätiön johtaja Riikka Koivisto sanoo.
Koivisto pitää merkityksellisenä sitä, että ihminen voi valmistautua omaan kuolemaansa.
– Hoitokeskustelussa otetaan huomioon toiveet, järjestetään tukea ja suojellaan jäljellä olevaa elämää ja sen elämänlaatua.
Lämmin kiitos lahjoittajille
Koivikko-kodista on luotu rauhallinen ja turvallinen hoitoympäristö elämän viimeisiin hetkiin. Läheiset kutsutaan mukaan ja heille annetaan mahdollisuus keskustella asiantuntijoiden kanssa.
– Meillä ei ole vierailuaikoja, vaan läheiset voivat olla mukana omien voimavarojensa mukaan, Koivisto kuvailee saattohoitokodin filosofiaa.
Sekä kuolevan että läheisten kanssa käytävien psykososiaalisen tuen keskusteluiden tavoitteena on auttaa sietämään menetyksen ja luopumisen myötä tuleva suru – ja samalla antaa tilaa käsitellä esimerkiksi kuoleman pelkoa.
– Lapsiläheisille etsin keinoja ymmärtää tapahtumat ja käsitellä ensimmäistä suurta surua samalla kun heidän oma elämänsä jatkuu harrastuksineen ja ystävineen, Koivisto kertoo.
Koivisto haluaa kiittää niitä monia lahjoittajia, jotka mahdollistavat saattohoitokodin toiminnan ja kulkevat pienen hetken potilaiden ja näiden läheisten vierellä.
– Lahjoittajien läsnäolo näkyy meillä monessa – kun pehmeä sisustus toivottaa tulijan tervetulleeksi, kun läheinen saa keskustella menetyksen jälkeen tai kun potilas toteuttaa pienen toiveensa ja käy hakemassa herkkuhyllystä lempisuklaataan.
