Skip to main content
Etusivu » Harvinaiset sairaudet » Immuunipuutteisen arki – Riskejä on joka puolella
Hygienia

Immuunipuutteisen arki – Riskejä on joka puolella

Kuva: Getty Images

Koronavirustartunta olisi todennäköisesti hyvin ikävä tauti perheelle, jossa on lastenreumaa ja astmaa sairastavat lapset.

Alentuneen immuniteetin takia riski sairastua vakavaan tautimuotoon on suurempi kuin muilla. Jo ennen koronaa lastenreumaa sairastava Emilia sai keuhkokuumeen herkästi.

– Ystävät ja tuttavat tietävät, ettei meille ole tulemista edes pienenkään nuhan kanssa, perheenäiti Elina kertoo.

Pandemian alusta lähtien on jouduttu noudattamaan erityistä varovaisuutta.

– Hygieniaan on edelleen kiinnitettävä erityistä huomiota. Pahimpana aikana se näkyi meillä esimerkiksi niin, että kotiin tultaessa käsienpesun jälkeen vaatteet piti aina riisua ja laittaa suoraan pyykkikoneeseen. Sääntö koski lasten lisäksi meitä vanhempia.

Kaikkia riskitilanteita ei voi välttää, mutta joka kerta kotoa poistuessaan Elina joutuu miettimään, onko se turvallista.

Koronaviruksen lisäksi riski altistua muillekin taudeille on kohonnut ja pääsy terveydenhuoltoon huolettaa. Yleiseen vastustuskykyyn vaikuttivat sulkutilat ja eristäytyminen. Se näkyi arjessa heti, kun rajoituksia alettiin purkamaan ja sairastelukierre oli normaalia tiheämpi.

– Saimme Emilian päiväkodista viikottain puheluita jatkuvasta oireilusta ja arki sekä työt piti suunnitella uusiksi lähes päivittäin.

Immuunipuutteisen lapsen arjen haasteellisuus korostui pandemian aikana. Joskus lapsen on vaikea ymmärtää, miksei voi osallistua esimerkiksi kaverin synttäreille samalla tavoin kuin muut.

– Korona on ollut meille todella raskas. Tyttärellämme oli yskää ja muita oireita, siksi jouduimme sosiaalisesti eristäytymään perheenä. Jatkuva menojen peruminen ja selittäminen omille ystävillekin kävi uuvuttavaksi.

Vanhempien huoli lapsesta on äärettömän suuri. Elina sanoo haaveilevansa arjen normalisoitumisesta.

– Se, että voisi ottaa lapset mukaan ilman, että joutuu miettimään minkä pöpön he saavat ja kuinka se vaikuttaa pitkäkestoisesti arkeen olisi luksusta.

– Meidän pitää olla jatkuvasti tilanteen tasalla ja hyvin tietoisia asioista. Nopea reagointi on elintärkeää, immuunipuutteisen lapsen kanssa ennaltaehkäisevä ote on se kaikista ratkaisevin tekijä, Elina toteaa.

Elina haluaisi muistuttaa jokaista siitä, että vaikka itselle influenssa tai korona ei olisikaan vaarallinen, jollekin toiselle se saattaa olla.

Next article