Skip to main content
Etusivu » Flunssa » Voihan räkä❗ Lasten flunssat jylläävät
Flunssan hoito

Voihan räkä❗ Lasten flunssat jylläävät

lasten-flunssa
lasten-flunssa
Kuva: Getty Images

Ilmat viilenevät ja päiväkotilaisten nokat vuotavat. Flunssakausi jyllää, mutta voiko siltä välttyä? Lastentautien erikoislääkäri Peter Csonkavahvistaa lasten flunssaan liitetyt faktat ja kumoaa myytit.

1. Suurin osa lasten sairastamista nuhakuumeista on virusinfektioiden aiheuttamia.

Totta. Flunssat ovat pääsääntöisesti virustauteja. Kuitenkin samalla kun immuunijärjestelmä taistelee viruksia vastaan, lapsi on herkempi altistumaan bakteeriperäisille liitännäisinfektioille, kuten välikorvan tulehdukselle, silmätulehdukselle tai keuhkokuumeelle, joiden seurauksena yleisvointi laskee merkittävästi.

2. Virusflunssa voi oireilla useita viikkoja.

Totta. Jokaisen lapsen yksilöllinen immuunijärjestelmä vaikuttaa siihen, miten flunssasta toipuu. On täysin normaalia, että flunssa oireilee viikosta useampaan viikkoon. Pienet lapset voivat myös sairastaa jopa kymmenen flunssaa vuodessa, sillä immuunijärjestelmä ei ole vielä kehittynyt. Kolmesta neljään vuoden iässä infektioiden tiheys useimmiten harvenee.

3. Flunssaa voi ennaltaehkäistä.

Totta ja tarua. Flunssa tarttuu ihmisestä toiseen eritteiden, erityisesti rään kautta. Näin ollen riskiä altistua flunssatartunnalle voi pienentää hyvällä käsihygienialla ja välttämällä joutumasta kosketuksiin toisen ihmisen rään kanssa. Päiväkodeissa lapsen altistumista toisen ihmisen kosketukselle on kuitenkin käytännössä vaikea ehkäistä. Pienissä hoitoryhmissä ja kotihoidossa flunssariski on kuitenkin pienempi. Lisäksi huolellisesta käsien pesusta ja käsidesin käytöstä voi olla apua.

Virustartuntojen hillitsemiseksi olisi myös tärkeää, ettei sairasta lasta viedä päiväkotiin. Kipeänä päiväkotipäivä on lapselle fyysisesti raskas, jolloin toipuminen hidastuu. Nuhaisena tartuntariski muille taudeille on myös herkemmässä, kun flunssa on ajanut vastustuskyvyn alas.

4. Leikkivä lapsi on riittävän terve päiväkotiin.

Tarua. Lapset sietävät yleensä paremmin flunssaa ja valittavat vähemmän siitä kuin aikuiset. Tyypillisesti lapset touhuavat aina kun vähänkään kynnelle kykenevät, joten leikkimisen perustella voi olla vaikea mitata yleiskuntoa.

5. Kotihoito ja lepo ovat parhaat lääkkeet lapsen flunssaan.

Totta ja tarua. Yleisesti ottaen kotihoito ja lepo ovat parhaat lääkkeet lapsen flunssaan, vaikka aina se ei välttämättä ole mahdollista. Vanhempien oma arvio lapsen yleiskunnosta ratkaisee. Kuntoa arvioidessa voi esimerkiksi pohtia, olisiko itse kiva mennä töihin, jos olisi samanlaiset oireet kuin lapsella. Kun takana on huonosti nukuttu yö, nokka valuu, lapsi on kärttyinen eikä mikään maistu, lohduttava syli kotona on päiväkotia parempi vaihtoehto. Toisaalta lapsen yleiskunto voi olla hyvä, vaikka flunssan oireita olisi usean viikon ajan.

Kotioloissa nenän tukkoisuutta voi helpottaa keittosuolaliuoksella, sumutteella tai nenäimurilla ja kuumetta ja kipua hoitaa lääkkeellä. Nenän imuroinnissa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä liiallinen imurointi voi lisätä limakalvon ärsytystä.

6. Kuume on syy hakeutua lääkäriin.

Totta ja tarua. Lapselle voi nousta nopeasti korkeakin kuume viruksen aiheuttamasta flunssasta, eikä se ole vaarallista. Jos kuume kestää useamman päivän, kannattaa kuitenkin käydä lääkärissä sulkemassa bakteeritulehduksen mahdollisuus pois.

Next article