Vanhan sanonnan mukaan flunssa kestää kaksi viikkoa jos et hoida sitä ja neljätoista vuorokautta, jos hoidat sitä. Tämän oikukkaan vaivan kanssa oppii elämään, kun tuntee muutaman perusasian.
Juuri kun luulit oppineesi, että flunssan aiheuttaa rinovirus, kuuletkin, että rinoja on yli 150 erilaista. Ja että flunssan voi aiheuttaa myös mikä tahansa muu yli 200 erilaisesta flunssaviruksesta.
Kukaan ei pysty ennustamaan, mitkä virukset meitä tänä syksynä ja tulevana talvena kiusaavat. Varmaa on vain, että flunssakausi on jälleen edessä. Se alkaa muutama viikko koulujen alun jälkeen ja kestää toukokuulle asti.
Jokaisen on tärkeää oppia erottamaan termit flunssa ja influenssa toisistaan. Influenssavirukset ovat yksi flunssavirusten ryhmä, ja vain influenssaan on olemassa ehkäisevä rokote ja täsmähoito. Perusflunssassa on tyydyttävä siihen, että lepo on paras lääke, juominen auttaa ja tukkoista nenää voi avata nenäsuihkeella ja tukalaa oloa lievittää kipulääkkeellä.
Vettä ja saippuaa
Viruksia on liikkeellä entistä enemmän ja niitä tunnetaan entistä paremmin. Jo vuosikymmeniä on yritetty kehittää universaali flunssarokote, mutta se ei ole toistaiseksi onnistunut.
Tärkein ehkäisykeino on käsien peseminen, ja käsidesiä voi käyttää lisänä.
Kun flunssa eli hengitystieinfektio äityy hankalaksi, menet lääkäriin ja käyt laboratoriotesteissä, saat ehkä kuulla viruksesi nimen. Se tutkitaan, jotta selviää, onko kyse flunssasta vai influenssasta. Vain influenssaan on lääkehoito. Lisäksi bakteeri-infektio voidaan hoitaa antibiooteilla, mutta virusflunssaan niitä on turha määrätä.
Etenkin lapsi voi saada heti virusflunssan jälkeen bakteeri-infektion, kuten välikorvantulehduksen. Usein se on kuitenkin yhden ja saman viruksen ilmentymä, joka vain tulee muita oireita myöhemmin. Jo jälkitautien riskin vuoksikin lepo on flunssaiselle tärkeää.
Flunssavirukset elävät bussinpenkeillä ja ovenkahvoissa, ja rakastavat joukkopaikkoja. Yleisimmin flunssa kuitenkin tarttuu pisaratartuntana. Tärkein ehkäisykeino on käsien peseminen, ja käsidesiä voi käyttää lisänä. Se tuhoaa influenssaviruksen ympärillä olevan rasvavaipan, mutta rinoviruksella ei rasvavaippaa ole eikä alkoholi siihen tepsi. Käsien pesu vedellä ja saippualla hävittää kaikki pöpöt varmimmin.
Miksi juuri minä?
Parhaatkaan flunssatutkijat eivät vielä tiedä, miksi jotkut sairastuvat muita herkemmin tai miksi yksi saa samasta viruksesta nuhan ja toinen yskän. Sekä sairastavuus että oireet ovat yksilöllisiä. Pahimmillaan erilaisia flunssaviruksia on löydetty yhden ihmisen elimistöstä neljä samanaikaisesti, ja jokainen niistä aiheuttaa eri oireet.
Yleisimmin virus tunkeutuu elimistöömme suun, nenän tai silmien sidekalvon kautta, joten niiden koskettamista sormin on syytä välttää. Keskimäärin flunssa kestää pari viikkoa, mutta viikkokausien kierrekin on monille tuttu.
Jos aikuisella on kuumeeton flunssa eikä olo ole tukala, lääkäriä tuskin tarvitaan. Mikä tahansa poikkeuksellinen oire, kuten niskan jäykkyys, hengenahdistus tai kova kuume, on syy lähteä lääkäriin.
Entä onko flunssa riittävä syy olla poissa päiväkodista, koulusta ja töistä? On, jos oireiden takia on vaikeaa jaksaa normaalia arkea. Omaa vointia kannattaa tarkkailla ja omiin havaintoihin luottaa.
Kirjoittaja Carita Savolainen-Kopra on THL:n johtava asiantuntija.