Syksyn saapuessa myös flunssakausi tekee tulojaan. Pöpöiltä on melko mahdotonta välttyä, mutta hyvä perusterveys auttaa taistelemaan tautia vastaa. Listasimme superfood marjat, jotka auttavat taistelussa flunssaa vastaan. Lisäksi ne vaikuttavat positiivisesti terveyteesi monin tavoin.
1. Mustikka
Kaikkien rakastama mustikka sisältää E- ja C-vitamiinia ja se toimii erinomaisena ravintokuidun lähteenä. Mustikan sisältämät polyfenolit ja suuri antosyaanipitoisuus tekevät siitä superfoodin. Polyfenoleilla monipuolisia vaikutuksia terveyden ylläpidossa ja sairauksien ennaltaehkäisyssä. Mustikan on todettu muun muassa vaikuttavan helpottavasti matala-asteiseen tulehdustilaan ja verisuonien sekä silmien terveyteen.
2. Karpalo
Karvaan makuinen karpalo sisältää runsaasti C-vitamiinia ja on mustikan tavoin runsaskuituinen. Suomalaisessa väestötutkimuksessa on todennettu karpalon runsaan käytön yhteys vähentyneeseen virtsatieinfektioon. Lisäksi marjaa on hyödynnetty maha- ja suolistovaivojen hoidossa.
Lue myös: Hyvinvointivalmentaja Karita Tykkä kannustaa: ”Hyväksy se, mikä on”
3. Ruusunmarja
Kovin moni ei välttämättä tiedä, mutta ruusunmarja sisältää paljon erilaisia vitamiineja ja hivenaineita. Runsaan C-vitamiinimäärän lisäksi ruusunmarjassa on E-vitamiinia, beetakaroteenia, lykopeeniantioksidanttia, kalsiumia, kaliumia, magnesiumia ja rautaa. Marjaa voi hyödyntää päänsäryn ja infektiotautien hoidossa.
4. Tyrni
Kaikista luonnonvaraisista marjoista tyrni on ravintorikkain. C- ja E-vitamiinien lisäksi tyrni sisältää ravintokuitua sekä elimistölle hyödyllisiä rasvahappoja. Flunssan ennaltaehkäisyn lisäksi tyrnin on havaittu auttavan erityisesti niitä, joilla on alttiutta sydän- ja verisuonisairauksiin.
Kaipaatko uusia vinkkejä marjojen hyödyntämiseen ruokavaliossa? Jos marjojen popsiminen aamupuuron päällä tai jugurtin seassa kyllästyttää, nappaa täältä talteen neljä herkullista smoothiereseptiä.
Lähteet: Martat, Arktiset Aromit ry, Yle (1) & Yle (2)