Diabeetikko tekee päivittäin lukuisia, arkeensa vaikuttavia hoitopäätöksiä. Älykästä teknologiaa hyödyntävä monipistoshoitojärjestelmä vähentää olennaisesti hoidon kuormittavuutta.
Tyypin 1 diabetes, eli insuliininpuutosdiabetes, vaatii sitä sairastavalta jatkuvaa glukoosiarvojen tarkkailua. Tyypin 1 diabeetikon haima ei tuota insuliinia, joten hänen tulee pistää tarvittava insuliinimäärä useita kertoja päivässä.
Viime vuosina nopeasti kehittynyt teknologia on viemässä hoitoa uuteen suuntaan: sen ansiosta entistä useampi diabeetikko voi elää huomattavasti huolettomampaa elämää.
Älykäs järjestelmä ohjeistaa potilasta henkilökohtaisesti
Tyypin 1 diabeteksen hoidossa on hyödynnetty pitkään insuliinipumppuja. Viime vuosien aikana markkinoille on tullut älypumppuja, jotka annostelevat insuliinia automaattisesti sensorin glukoosiarvojen perusteella. Tämä diabeteksen hoitoa mullistanut teknologiaratkaisu on helpottunut monen diabeetikon elämää.
Myös monipistoshoitoiset tyypin 1 diabeetikot voivat saada käyttöönsä uutta teknologiaa älykkään monipistoshoitojärjestelmän tultua markkinoille.
Työssään diabeteshoitaja Heidi-Maria Rinne on nähnyt, kuinka potilaan hoitotasapaino on parantunut älykkään monipistoshoitojärjestelmän ansiosta. Samalla hän tiedostaa, että osa diabeetikoista suhtautuu teknologian hyödyntämiseen varauksella.
– Teknologia on kehittynyt kovalla vauhdilla, joten on täysin ymmärrettävää, että se saattaa pelottaa. Osaa jännittää erityisesti ajatus itsessä koko ajan kiinni olevasta pumpusta. Älykäs monipistoshoitojärjestelmä on tällöin loistava vaihtoehto.
Älykäs monipistoshoitojärjestelmä koostuu Simplera ™-sensorista, InPen™-insuliinikynästä ja InPen™ -sovelluksesta.
- Järjestelmä seuraa insuliini- ja glukoosiarvoja reaaliajassa sekä antaa henkilökohtaisia annostusohjeita.
- Annoslaskuri ohjaa laskemaan oikeat insuliiniannokset
- Sovellus ilmoittaa unohtuneista annoksista ja ehdottaa korjausannoksia tarvittaessa
- Sensori- ja insuliiniraportit näkyvät käyttäjän mobiililaitteessa ja hoitopaikan CareLink™-järjestelmässä.
Rinne korostaa, että laajat raportit lisäävät hoitohenkilökunnan ymmärrystä potilaan voinnista ja hänen yksilöllisistä tarpeistaan. Data parantaa hoidon suunnittelua, mikä vaikuttaa suoraan potilaan elämänlaatuun.
Tiivis yhteistyö vahvistaa hoidon sujuvuutta
Uuden hoitomuodon aloituksessa on aina kyse suuresta päätöksestä. Siksi teknologian käyttöönottoa edeltää potilaan toiveiden ja erilaisten hoitovaihtoehtojen huolellinen kartoittaminen lääkärin ja hoitajan kanssa. Päätöksen hoidon aloittamisesta tekee lääkäri.
– Aloituksessa on aina mukana hoitaja, lääkäri ja tarvittaessa edustaja, jotka opastavat potilasta teknologian käytössä. Hoidon alkuvaiheeseen sovitaan tiiviit kontrollit, ja apua on saatavilla jatkuvasti myös aloituksen jälkeen. Potilas ei jää koskaan yksin. Tarvittaessa potilas voi olla yhteydessä Medtronicin tuotetukeen teknisissä kysymyksissä, Rinne summaa.
Teknologia tuo diabeetikon arkeen paitsi sujuvuutta, myös uudenlaista ennakoitavuutta ja turvaa.