Skip to main content
Etusivu » Liikunta ja ravinto » Arja, 65: Sähköpyöräilystä löytyi liikunnan ilo
Liikunta

Arja, 65: Sähköpyöräilystä löytyi liikunnan ilo

sahkopyora
sahkopyora
Arja Kaukoranta on löytänyt pyöräilystä itselleen mieluisan liikuntalajin, joka on vaikuttanut kokonaisvaltaisesti terveyteen ja hyvinvointiin. Kuva: Getty Images

Riihimäkeläinen Arja Kaukoranta, 65, kokeili kolmisen vuotta sitten lomamatkalla sähköpyörää ja ihastui siihen niin kovasti, että hankki kotona samanlaisen omaksi. Eläkepäivillä löytynyt liikunnan ilo ja terveellinen ruokavalio pitävät kurissa myös kymmenisen vuotta sitten puhjenneen tyypin 2 diabeteksen.

– Aiemmin en juurikaan pitänyt pyöräilystä, sillä vanhalla pyörälläni se oli raskasta. Sähköpyörän myötä mielipiteeni muuttui. Sillä ajaminen on niin kevyttä ja ihanaa, Arja naurahtaa.

Hän kertoo pyöräilevänsä miehensä kanssa lähes päivittäin, varhaisesta keväästä loppusyksyyn, niin kauan kuin kelit sallivat.

– Mieheni on hyväkuntoinen ja hän ajelee tavallisella pyörällä. Sähköpyörällä pysyn hänen vauhdissaan ja voimme tehdä pitkiäkin lenkkejä yhdessä. En kuitenkaan käytä sähköavustusta jatkuvasti, vaan lähinnä ylämäissä.

Kaukoranta on löytänyt pyöräilystä itselleen mieluisan liikuntalajin, joka on vaikuttanut kokonaisvaltaisesti terveyteen ja hyvinvointiin.

– Painoni on pudonnut toistakymmentä kiloa ja verensokeri pysyy liikunnan, ruokavalion ja lääkityksen avulla hyvin kurissa.

Lue myös: Raskaus ja diabetes

Yhteinen harrastus

Arja Kaukorannan yhdeksänvaihteisessa sähköpyörässä on pehmeä satula ja mukavat kädensijat. Satulalaukkuihin mahtuvat vaikkapa vaihtovaatteet. Vakiovarusteisiin kuuluu myös kunnon pyöräilykypärä, jota ilman Kaukoranta ei aja koskaan.

– Käsijarrut vaativat alkuun opettelua, sillä olin aiemmin ajanut vain jalkajarrullisella pyörällä. Yllättävän nopeasti niihin kuitenkin tottui, samoin kuin vaihteisiin ja kolmiportaisen sähköavustajan käyttöön.

Kaukorannan ja tämän miehen tavaksi on tullut tehdä pyöräretkiä kummallekin uusiin kohteisiin.

Mieheni on hyväkuntoinen ja hän ajelee tavallisella pyörällä. Sähköpyörällä pysyn hänen vauhdissaan ja voimme tehdä pitkiäkin lenkkejä yhdessä.

– Katsomme valmiiksi vaikkapa jonkun 10-20 kilometrin päässä sijaitsevan kahvilan tai ravintolan, ja ajelemme sinne kahville tai syömään. Lähiseudultamme löytyy paljon mukavia ja näkemisen arvoisia paikkoja, jonne on ollut kiva polkea kaksistaan. Myös kauppareissut teemme pääsääntöisesti pyörällä.

Pyöräilystä on tullut pariskunnalle tärkeä yhteinen harrastus. Haaveissa siintää mökkimatka pyöräillen – mennen tullen.

– Mökille on meiltä 120 kilometriä suuntaansa. Ihan vielä emme niin pitkälle matkalle arvaa lähteä, mutta ehkäpä loppukesästä, Kaukoranta hymyilee.

Tiesitkö tätä sähköpyöräilystä?

• Sähköpyörä on ympäristöystävällinen kulkumuoto ja sillä taittuu pidemmät matkat kauemmin ilman väsymystä.
• Sähköpyöräilyllä voidaan yltää terveysliikunnan tasolle.
• Polkeminen suurella avusteisuudella parantaa vähän liikkuvan fyysistä suorituskykyä. Mitä huonompi kunto henkilöllä on, sitä helpommin kunnon kohentuminen on havaittavissa.
• Esimerkiksi eräässä tutkimuksessa huomattiin, että kohtuutehoinen 40 minuutin sähköpyöräily vähintään kolmena päivänä viikossa yhteensä neljän viikon ajan kohensi pyöräilijöiden verensokeriarvoja ja maksimaalista hapenottokykyä.
• Sähköpyörä madaltaa tutkitusti kynnystä lähteä liikenteeseen pyörällä. Sähköavustus myös motivoi tekemään pidempiä lenkkejä tavalliseen polkupyörään verrattuna.

Lähde: UKK-insituutti

Next article