Maailman diabetespäivää vietetään vuosittain aina 14.11. Tänä vuonna päivän kansainvälisenä teemana on ”Nurses make the difference.” Diabeteshoitajat nähdään avainroolissa diabetespotilaiden hyvän hoidon saavuttamisessa.
Diabeteshoitotyötä tehdään monenlaisissa yksiköissä.
Diabeteshoitajat ry:n puheenjohtaja Päivi Strömsholm työskentelee Vaasan Keskussairaalan lasten ja nuorten diabeteshoitajana asiakkainaan pääosin tyypin 1 diabetesta sairastavia potilaita.
Yhdistyksen tiedottaja Tarja Saarinen työskentelee Pirkkalan kotisairaanhoidossa iäkkäiden diabetespotilaiden parissa. Yhdistyksen yritysyhteistyöstä vastaava Johanna Grönholm puolestaan on töissä Espoon Diabeteskeskuksessa aikuisten tyypin 1 diabetespotilaiden parissa.
Diabeteshoitaja on kuuntelija, opettaja, kannustaja ja diabeteksen hoidon ammattilainen.
– Diabeteksen hoito on haastavaa, ja me olemme potilaan hoidossa ja elämässä kanssakulkijoita, Strömsholm sanoo.
Diabeteshoitajat ovat erittäin omistautuneita työlleen. Diabeteksen hyvä hoito vaatii heiltä erityisosaamista sekä jatkuvaa tietojen ja taitojen ylläpitämistä.
– Me myös koulutamme oman organisaatiomme hoitohenkilökuntaa ja käymme luennoimassa erilaisissa oppilaitoksissa, Grönholm lisää.
Diabeteshoitajien työ edellyttää usein moniammatillista yhteistyötä. Diabetestiimiin kuuluu monesti hoitajan ja lääkärin lisäksi joukko asiantuntijoita ravitsemusterapeutista psykologiin.
Me olemme potilaan hoidossa ja elämässä kanssakulkijoita.
Teknologian kehitys vaikuttaa diabeteksen hoitoon
Diabeteksen hoito on muuttunut paljon teknologian kehityksen myötä. Tällä hetkellä teknologian hyödyntäminen on jokapäiväistä niin potilailla kuin hoitajilla.
Teknologia myös mahdollistaa diabeteshoitajien etävastaanotot, joissa laitteiden välittämän tiedon jakaminen on arkipäiväistä.
– Meillä kotisairaanhoidossa esimerkiksi potilaan olkapäässä kiinni oleva sensori on valtava apu, sillä sen avulla näemme potilaan yölliset sokerit, Saarinen sanoo.
Diabeteshoitajat Suomessa
Diabeteshoitajat ovat verkostoituneet Suomessa sekä kansallisesti että myös kansainvälisesti. Verkostoituminen toimii tiedonjaon kanavana ja tarjoaa vertaistukea hoitajille. Suomessa diabeteshoitotyön ammattilaisia edustaa Diabeteshoitajat ry ja Euroopassa FEND (Foundation of European Nurses in Diabetes).
Diabeteshoitajat ry järjestää vuosittain Diabeteshoitajapäivät ja myöntää muun muassa stipendejä ja apurahoja jäsenilleen diabetesaiheisiin tutkimuksiin ja alan koulutuksiin.
– Meillä kaikilla on ”diabetessydän”, ja haluamme olla mukana vaikuttamassa diabetespotilaiden omahoidon onnistumiseen, Diabeteshoitajat ry:n hallituksen jäsenet tiivistävät työlleen omistautumistaan sekä toimintaansa yhdistyksessä.