Risto K. Järvisen kantapäähän tullut harmittoman tuntuinen palkeenkielihaava oli koitua miehen kohtaloksi. Hiljalleen laajentuneesta haavasta muodostunut bakteeri-infektio aiheutti hänelle vakavan verenmyrkytyksen. Siitä ja vaativasta jalkaleikkauksesta toipuminen veivät lopulta lähes vuoden.
Toisinaan pieni haava voi olla vakavan infektion alku. Diabetesta sairastavalle haavan hoito on erityisen tärkeää ja sen tiesi myös stand up -koomikko Risto K. Järvinen, 54. Hän hoiti kantapäähän tullutta palkeenkieltä apteekin pihkasalvalla, eikä ajatellut, että siitä voisi aiheutua henkeä uhkaava verenmyrkytys.
– Googlailin haavanhoito-ohjeita ja löysin niistä pihkasalvan. Rasvasin sillä ahkerasti jalkaani, mutta haava ei vain ottanut parantuakseen.
Runsas vuosi kantapäähaavan ilmestymisestä, vuoden 2019 huhtikuussa, Järvinen hakeutui Peijas-Rekolan sairaalaan horkkaisen kuumeen takia.
– Luulin, että minulla on joku flunssan jälkitauti. Lääkäri ihmetteli korkeita tulehdusarvojani ja kun ei keksinyt muuta syytä, käski lopulta ottaa kengän pois. ”Täällähän on kuolio”, hän totesi kantapääni nähtyään. Minut kyyditettiin saman tien Töölön sairaalaan, jossa ilmeni, että minulla on myös kahden eri bakteerin aiheuttama vakava verenmyrkytys.
Vuoden toipuminen
Sairaalassa Järvisen verenmyrkytystä hoidettiin antibioottitiputuksella. Kantapään tilanne oli niin huono, että leikkauksessa piti lähes koko jalkapohja avata sekä leveys- että pituussuunnassa. Valtavan leikkaushaavan paraneminen kesti monta kuukautta.
– Olin sairaalassa yhteensä pari kuukautta, mutta hoito jatkui vielä pitkään terveyskeskuksen haavanhoito-osastolla. Kaiken kaikkiaan se kesti lähes vuoden, sillä umpeutunut haava aukesi välillä uudelleen, Järvinen kertoo.
Haava on nyt ummessa, mutta Järvinen käyttää jalassa edelleen tukisidettä, varmuuden vuoksi.
– Kokemuksena jalasta alkanut infektio oli todella raju. Ei tullut mieleenkään, että kantapään pienestä haavasta voisi sairastua näin vakavasti. Kannustankin ihmisiä hakeutumaan lääkärin heti, jos missä tahansa kehon kohdassa oleva haava ei syystä tai toisesta parane muutamissa viikoissa, Järvinen päättää.
Toipumisensa jälkeen Järvinen kouluttautui kokemusasiantuntijaksi. Hän kiertää kertomassa tarinaansa huumorin säestämänä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille ja asiakkaille.