Skip to main content
Etusivu » Diabetes » Diabeetikko, älä jää laskemaan lampaita!
Diabeteksen hoito

Diabeetikko, älä jää laskemaan lampaita!

diabeetikko
diabeetikko
Listasimme viisi yksinkertaista vinkkiä parempaan uneen. Kuva: Unsplash

Diabetes aiheuttaa usein unettomuutta, eikä unettomuus auta diabeteksen kanssa elämistä. Miten tästä oravanpyörästä voi päästä irti? Listasimme viisi yksinkertaista vinkkiä parempaan uneen. 

Nukkumisvaikeudet koskettavat jokaista jossain kohtaa elämässä. Eri elämäntilanteissa unen laatu ja määrä vaihtelevat, mutta diabeetikoilla erityisesti diabeteksesta johtuvat lisäsairaudet saattavat vaikeuttaa nukkumista. Univelka nostaa verenpainetta, heikentää sokerinsietoa ja lisää ylipainon kertymistä. Mitä suurempi univelka on, sitä suuremmat vaikutukset sillä on terveyteen.

1. Nuku säännöllisesti ja riittävästi

Aikuinen tarvitsee noin 7–8 tuntia unta yössä. Monella unirytmi voi kiireen takia mennä sekaisin ja nukkumaan mennään vasta myöhään illalla, jolloin yöunet jäävät liian lyhyeksi. 

Vinkki! Jos yöunet jäävät joskus lyhyiksi, ota puolen tunnin päiväunet. 

2. Ei puhelinta sänkyyn – pyhitä sänky nukkumiselle

Jos olo tuntuu iltaisin usein levottomalta ja puhelin on liimattuna käteen, kannattaa miettiä, onko näillä yhteyttä. Pari tuntia ennen nukkumaanmenoa kannattaa jättää älylaitteet pois. Varsinkaan sänkyyn puhelinta ei kannata tuoda, vaan se kannattaa pyhittää rentoutumiseen ja nukkumiseen.

3. Vähennä valaistusta illalla ja valmista kroppa uneen rentoutumalla

Mikäli makuuhuone tuntuu liian valoisalta, on aika hankkia pimennysverhot. Suomessa talven tullen ongelman ratkaisee pimeät illat, mutta kesäaikana pimennysverhoista on apua. Kun valon määrä on oikea, on tärkeä miettiä myös sängyssä rentoutumista. Onhan sänky kunnossa, peitto ja tyyny sopivat ja makuuhuonessa tarpeeksi viileä?

4. Syö kevyt hiilihydraattipitoinen iltapala

On yksilöllistä, miten ruoka vaikuttaa unen laatuun, mutta yleisenä sääntönä on kevyt ruoka ennen nukkumaanmenoa, jotta verensokeri pysyy tasapainossa. Liian raskas ateria haittaa unen laatua, mutta verensokerit eivät myöskään saa nukkuessa romahtaa.

5. Jatkuva unettomuus vaikuttaa arkeen

Mikäli unettomuus on jatkuvaa, väsymys vaikuttaa arkeen ja kestää yli kaksi viikkoa, on aika hakeutua lääkäriin. Kun unettomuus jatkuu pitkään, menee ihminen helposti ylikierroksille ja tämä kierre kannattaa rauhoittaa lääkärin avustuksella.

Next article