Skip to main content
Etusivu » Diabetes » Diabeetikot kroonisen munuaistaudin riskiryhmää
Diabeteksen hoito

Diabeetikot kroonisen munuaistaudin riskiryhmää

diabeteetikot
diabeteetikot
Diabetesta sairastavilla on liian korkea verensokeritaso, mikä on haitallista munuaisille. Kuva: Getty Images

Patrik Finne

nefrologian professori

Kun krooninen munuaistauti todetaan ajoissa, voidaan aloittaa juuri siihen oikeat hoidot ja näin selvästi parantaa taudin ennustetta.

Krooninen munuaistauti on pikkuhiljaa kehittyvä ja salakavala sairaus, sillä se on useimmiten täysin oireeton eikä sitä pysty havaitsemaan ilman laboratoriokokeita. Krooninen munuaistauti on nefrologian professori Patrik Finnen mukaan myös yleinen.

– Noin viisi prosenttia aikuisväestöstä sairastaa vähintään keskivaikeaa munuaisten vajaatoimintaa, ja mikä huomionarvoisinta – suuri osa heistä tietämättään.

Krooninen munuaistauti on huomattavasti yleisempi riskiryhmäläisillä, kuten diabetesta ja verenpainetautia sairastavilla. Diabetesta sairastavilla on liian korkea verensokeritaso, mikä on haitallista munuaisille. Tästä syystä eri riskitekijöihin, kuten verenpaineeseen, tupakointiin ja veren rasva-arvoihin, tulee kiinnittää erityistä huomiota.

– Munuaisten munuaiskeräset vaurioituvat korkeasta verensokerista, ja tämän seurauksena proteiinia alkaa vuotaa verestä virtsaan, Finne sanoo.

Virtsassa esiintyvä proteiini vaurioittaa Finnen mukaan munuaiskudosta edelleen.

Tauti voidaan todeta helposti ja edullisesti 

Munuaistaudin diagnosointi on helppoa, sillä se on mahdollista todeta kahdella yksinkertaisella laboratoriotestillä. Verikokeesta mitataan plasman kreatiniinipitoisuus. 

– Korkea pitoisuus osoittaa, että munuaiset eivät poista verestä kuona-aineita normaalisti, Finne sanoo.

Virtsakokeesta taas mitataan albumiini, joka on Finnen mukaan veren tavallisin proteiini. 

– Tämä testi kertoo proteiinivirtsaisuudesta, joka on merkki munuaistaudista.

Munuaistautiin liittyy myös suurentunut riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja vaikea-asteiseen munuaisten vajaatoimintaan. Professori painottaakin erityisesti taudin varhaisen diagnosoinnin tärkeyttä. 

– Kun munuaistauti todetaan riittävän varhain, voidaan oikeilla hoidoilla parantaa taudin ennustetta huomattavasti.

Next article