Skip to main content
Etusivu » Dermatologia ja ihonhoito » Pian on taas aika suojautua auringolta
Aurinkosuoja

Pian on taas aika suojautua auringolta

Kuvat: Getty Images

Ihon suojaus auringolta alkaa olla jo ajankohtainen, vaikka keväthankia ulkona vielä onkin. Keväälläkin keskipäivän kuumaa aurinkoa kannattaa välttää, erityisesti silloin, kun iho reagoi auringolle herkästi.

Varsinaista herkän ihon määritelmää ei iho- ja kosmetiikkaneuvoja Merike Laineen mukaan ole, vaan ihon herkkyyden huomaa siitä, kuinka iho reagoi auringonpaisteeseen, viimaan, pakkaseen tai erilaisiin kosmetiikkatuotteisiin. Jos taustalla on ihosairauksia, kuten ruusufinni, ihon suojaukseen on syytä kiinnittää erityistä huomiota.

Markkinoilla on lukuisia aurinkotuotteita, siksi voi olla vaikea löytää juuri omalle iholleen sopivin. Laineen mukaan voiteen valintaa ohjaavat esimerkiksi mahdolliset allergiat tai tuoksuyliherkkyys sekä ihon kuivuus tai rasvoittuvuus.

– Suojavoiteen valinta voidaan tehdä myös sen perusteella, käytetäänkö sitä kasvoilla vai vartalolla. Toki monet voiteet sopivat kaikkeen käyttöön, hän sanoo ja muistuttaa, että suomalainen iho on tyypillisesti vaalea:

– Siksi kannattaa huomioida erityisesti se, kuinka herkästi iho palaa ja valita mieluummin korkeampi suojakerroin kuin matala.

Lasten herkkä iho vaatii huolellista suojaa

Lapset on syytä suojata auringolta erityisen huolellisesti, ja tehokkain suoja saadaan vaatteilla sekä välttämällä auringossa oloa kuumimpaan aikaan. Tarvittaessa käytetään lasten iholle sopivia aurinkotuotteita.

– Erityisesti pienten lasten iholle sopivat aurinkovoiteet, joissa on epäorgaanisia suotimia, kuten titaanidioksidia ja sinkkioksidia. Lisäksi saatavilla on runsaasti hajusteettomia tuotteita, jotka sopivat erityisen hyvin sekä lapsille että aikuistenkin herkälle iholle, Laine sanoo.

5 vinkkiä aurinkosuojan käyttöön:

1. Aurinkovoidetta on hyvä laittaa puolisen tuntia ennen aurinkoon menoa. Uimarannalla aurinkovoidetta kannattaa lisätä parin tunnin välein sekä aina uinnin jälkeen.

2. Jos iho hyvästä suojauksesta huolimatta kuitenkin palaa, ihoa voi hoitaa esimerkiksi miedolla hydrokortisonivoiteella ja suihkuttaa viileällä vedellä.

3. Palanut iho voi olla myös kipeä, jolloin oloa voi lievittää tulehduskipulääkkeillä. Laajalti palaneen ihon tai yleisoireiden, kuten päänsäryn ja huono-oloisuuden, ilmetessä on syytä olla yhteydessä lääkäriin.

4. Aurinkosuojatuotteet säilytetään huoneenlämmössä. Pitkäaikainen säilytys auringon valossa ja paahteessa nopeuttaa tuotteen pilaantumista.

5. Pääsääntöisesti aurinkovoiteiden säilymisaika on yksi vuosi tuotteen avaamisesta alkaen.

Next article