Ihoa kiristää, kutittaa ja kuumottaa. Miksi iho kuivuu kesän mentyä? Iho kuivuu, koska ilma kuivuu. Suurin kuivattaja on huoneistojen lämmitys. Työpaikan voimakas ilmastointi voi pahentaa tilannetta entisestään.
Voiteiden valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Pesujen määrästä ei pidä tinkiä, kunhan kiinnittää huomiota pesutuotteiden valintaan.
Valitse pesutuote, joka ei kuivata
Ilmassa olevat hiukkaset ja esimerkiksi meikkivoiteet tukkivat ihoa ja vaikeuttavat sen normaalia toimintaa, joten pesujen määrää ei ole syytä rajoittaa. Pesuaineeksi kannattaa valita tuote, joka ei ärsytä ihoa eikä edesauta ihon kuivumista. Esimerkiksi voide- ja öljypohjaiset pesutuotteet säilyttävät ihon rasvapitoisuuden, kosteuttavat ja pitävät ihon rakenteen kimmoisana. Myös hiukset voi pestä pesuvoiteella, jos hiuspohjaa kiristää.
Pesu haalealla vedellä, voitelu heti suihkun jälkeen
Atoopikkojen oireet palaavat tai pahentuvat usein syyspimeillä, kun auringonvaloa on saatavilla kesää vähemmän. Myytti, jonka mukaan atooppisen ihon pesua kannattaisi välttää, on aika murtaa. Mitä huonommassa kunnossa iho on, sitä useammin sitä on syytä pestä, jolloin kuolleet ihosolut ja samalla bakteerit huuhtoutuvat iholta. Pesuveden lämpötilan tulee olla haaleaa tai korkeintaan lämmintä, liian kuumaa vesi haihduttaa kosteutta iholta.
Ihon kosteustasapainon säilyttämiseksi ratkaisevaa on rasvaaminen. Kun iho on suihkun jälkeen vielä lämmin ja vähän märkä, on oikea aika lisätä voidetta, jotta ihon oma kosteus ei haihdu. Tällöin voiteet myös imeytyvät paremmin.
Voiteiden ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota
Kun iho voi hyvin, pH:n tulisi olla lähellä ihon omaa pH:ta. Hapan tuote toimii tehokkaasti huonossa kunnossa olevan ihon hoidossa. Voiteissa ja pesuaineissa olevat keramidit tukevat ihon rasvakoostumusta, joka atoopikoilla on poikkeava. Saippualla pestessä atooppisen ihon keramidikerros palautuu normaaliksi usein vasta kahden päivän kuluttua, kun normaalisti tähän menee pari tuntia. Jokaiselle paras voide löytyy kokeilun ja erehdyksen kautta. Nyrkkisääntönä kuitenkin on hyvä muistaa, että ohuille ihoalueille paras tuote on ohutta lotion tyyppistä voidetta ja paksuuntuneille, kuiville ja karheille alueille paksumpi voide.
Myös syksyllä kuiva huoneilma ja viilentyvä, viimainen ulkoilma voivat pahentaa ihottumaa.
Atoopikkojen ja muiden kuivasta ihosta kärsivien kannattaa aloittaa perusvoiteiden säännöllinen käyttö heti ihottuman ilmaantuessa. Viileä ilma sitoo ihoon vähemmän kosteutta ja lämmitetty sisäilma on kuivaa, joten myös iho ja silmät voivat tuntua kuivilta. Moni saa iho-oireita, kun sää ja lämpötilat muuttuvat.
Lue myös: Puhdas ruokavalio karkotti Saara Aaltoa jo vuosia piinanneet allergiaoireet
Myös muut iho-oireet reagoivat syksyyn
Ruusufinni on herkkä kaikenlaisille muutoksille, viileys huonontaa ihon kuntoa. Kirkas kevätaurinko voi lehahduttaa ihon ja toisaalta syksyn pimeys, viileä sää viimoineen ja lämpötilan vaihdokset voivat ärsyttää ihoa.
Ruusufinnin tunnistaa siitä, että poskiin, nenään, otsaan tai leukaan ilmestyy punoitusta, pieniä hiusverisuonia ja märkäpäitä. Joskus silmät kuivuvat ja silmien reunat voivat tulehtua. Hiussuonet laajentuvat pysyvästi poskissa ja nenässä, joskus myös otsassa ja leuassa. Se saa naaman näyttämään punakalta. Ruusufinniä kannattaa hoitaa aktiivisesti lääkärin määräämin lääkevoitein. Hoito kannattaa aloittaa mahdollisimman varhain, jotta tauti ei pääse pahenemaan.
Taasen rasvoittuvalla akneiholla kuivuus voi näkyä ensin näppyinä. Kun ilma kuivuu, iho pyrkii pysymään kosteana työntämällä pintaan talia. Ja kun ihon pinta kuivuu, huokoset supistuvat eikä tali pääse ulos.
Niin ruusufinni kuin akneihokin pitää lempeästä kohtelusta ja kosteuttavista voiteista, pikemmin kuin hyvin paksuista ja rasvaisista.
Parasta hoivaa on ennaltaehkäisy
Liian kuivattavat pesut, karkeat vaatekuidut, hikoilu yms. ärsykkeet lisäävät oireilua jo ärtyneellä iholla. Stressi pahentaa ihon oireita. Huonossa kunnossa oleva iho altistuu helpommin erilaisille bakteeri-, virus-, ja sienitulehduksille.
Ihon kosteuttaminen, riittävä lepo, harrastukset ja arkiaherruksen tasapaino takaavat virkeän mielen ja auttavat ihon hyvinvointiin.
Kirjoittaja Sirpa Pajunen on Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry:n varatoiminnanjohtaja, sh.