Skip to main content
Etusivu » Dermatologia ja ihonhoito » Liiallinen UV-säteily voi aiheuttaa aurinkokeratoosia
Ihonhoito kesällä

Liiallinen UV-säteily voi aiheuttaa aurinkokeratoosia

Yleensä aurinkokeratoosia on kasvojen alueella ja miehillä päälaen alueella. Kuva: Getty Images

Carl Kyrklund

ihotautien erikoislääkäri, Ihosairaala

Noin joka kolmannella eläkeikäisellä suomalaisella arvioidaan olevan aurinkokeratoosia. Ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund Ihosairaalasta kertoo, mitä aurinkokeratoosista on hyvä tietää.

Mikä on aurinkokeratoosi?

– Aurinkokeratoosi johtuu auringon ultraviolettisäteilystä. Se on merkki, että iho on altistunut liialliselle UV-säteilylle. Aurinkokeratoosissa on kyse poikkeavista ihosoluista, jotka eivät vielä ole syöpäkasvaimia, mutta hoitamatta osa niistä voi kehittyä okasolusyöväksi. Aurinkokeratoosi on siis okasolusyövän esiaste.

Mistä tunnistaa aurinkokeratoosin?

– Aurinkokeratoosi on ulkonäöltään karhea tai hieman punoittava, kuiva ihoalue. Sitä ilmaantuu tyypillisesti ihoalueille, jotka saavat paljon aurinkoa. Yleensä aurinkokeratoosia on kasvojen alueella ja miehillä päälaen alueella. Lääkäri osaa tunnistaa aurinkokeratoosin vastaanotolla läiskien ulkonäön perusteella. Tarvittaessa voidaan ottaa myös koepala.

Kuinka yleinen aurinkokeratoosi on suomalaisilla?

– Eläkeikäisistä joka kolmannella arvioidaan olevan aurinkokeratoosia. Aurinkokeratoosia voi syntyä kuitenkin jo paljon aiemmin, jos on altistunut runsaasti auringon UV-säteille.

Miten aurinkokeratoosia voi ehkäistä?

– Paras tapa ehkäistä aurinkokeratoosia on käyttää aurinkosuojavoidetta, mieluiten kertoimella 50, sekä välttää keskipäivän aurinkoa ja suosia varjoa.

Miten aurinkokeratoosia hoidetaan?

– Jos muutokset ovat yksittäisiä, aurinkokeratoosia voidaan hoitaa nestetyyppijäädytyksellä lääkärin vastaanotolla. Jos muutoksia on runsaasti, voidaan käyttää valoaktivaatiohoitoa eli fotodynaamista hoitoa, josta käytetään lyhennettä PDT. Siinä iholle levitetään valoherkistäjä, joka imeytyy poikkeaviin soluihin ja näkyvän valon kanssa reagoidessaan tuhoaa ne. Lisäksi aurinkokeratoosin hoitoon on kehtitetty erilaisia lääkevoiteita.

Nykyään pyritään hoitamaan kaikki havaittavat aurinkokeratoosimuutokset, sillä kyseessä on syövän esiaste. Okasolusyöpä taas vaatii leikkauksen ja voi levitä. Kun kerran on todettu aurinkokeratoosia, jatkossa on hyvä tarkkailla ihoa sen varalta, ettei iholle muodostu uutta hoidettavaa.

Next article