Skip to main content
Etusivu » Dermatologia ja ihonhoito » Huolestuttaako luomi tai läiskä iholla? – Näytä aina kaikki muutokset lääkärille
Ihottumat ja ihosairaudet

Huolestuttaako luomi tai läiskä iholla? – Näytä aina kaikki muutokset lääkärille

iholla
iholla
Luomet eivät saa kasvaa, niiden muoto ei saa muuttua eikä niiden väri saa vaihtua. Kuva: Getty Images

Melanooman esiintyvyys lähti nousuun 10–15 vuotta sitten ja ihotautilääkärit näkevät sitä yhä enemmän. Suurin syyllinen on auringonvalon ultraviolettisäteily (UV). Koska ihotyyppi on perinnöllinen, melanoomapotilaiden jälkeläisillä ihosyöpäriski voi olla suurempi kuin muilla.

UVA aiheuttaa iholla mutaatioita ja UVB polttaa ihon. Jos aurinkovoide estää vain UVB-säteet, ihminen luulee olevansa suojassa, koska iho ei pala.

– Ihon näkökulmasta auringonotto rannalla on aivan älytöntä. Huhtikuusta lokakuulle ja myös talviurheilussa kannattaa aina käyttää suojakerrointa 50+. Kaikki sitä matalammat suojakertoimet ovat liian heppoisia, Vaasan keskussairaalan ihotautien ylilääkäri Johanna Hagman korostaa.

Kun on täyttänyt 40 vuotta, nyrkkisääntö ihon ja luomien tarkkailussa on, että luomet eivät saa kasvaa, niiden muoto ei saa muuttua eikä niiden väri saa vaihtua.

– Ihosyöpä ei ole aina väriltään ruskea tai musta. Se voi olla punertava tai väritönkin. Melanooma voi myös hävitä, mikä on monesti paha merkki. Mikä tahansa muutos kannattaa näyttää lääkärille, Hagman sanoo.

Tarkkaile läheistesi ihoa ja kerro heille muutoksista

Ennen sanottiin, että naisille ihosyöpä tulee tyypillisesti alaraajoihin ja miehille taas keskivartaloon ja selkään. Tämä pitää vieläkin toisinaan paikkaansa. Vaarallisia muutoksia voi silti löytyä iholta ympäri kehoa: takareisistä, korvien takaa, jalkapohjista, varpaiden väleistä ja pakaravaostakin.

Vastaanotolla lääkäri tutkii koko ihon kliinisesti ja dermatoskoopilla. Dermatoskooppi on suurennuslasi, jonka polarisoitu valo poistaa ihon kiillon. Sen avulla lääkäri näkee ihon alle ja saa kuvia muutoksista.

– Melanooma voi metastoitua lymfan ja ihon kautta, ja siksi tehdään aina kaksi poistoa. Ensin poistetaan melanooma ja diagnoosin varmistuessa leikataan vielä arpi ja lisää ihoa pois, Hagman kuvailee.

Ei siis kannata odotella ja puntaroida yksin, onko ihomuutos syöpää vai ei.

– Näytä luomet lääkärille mieluummin sata kertaa turhaan! Kotona ei pidä odotella mahdollisen melanooman kanssa. Jos mikään ihomuutos mietityttää, on tärkeää antaa lääkärin tutkia se, Hagman muistuttaa.

Next article