Skip to main content
Etusivu » Dermatologia ja ihonhoito » Hoida haavaa kunnioituksella
Haavanhoito

Hoida haavaa kunnioituksella

Kuva: Getty Images

Mitättömältäkin vaikuttavan haavan hoitoon kannattaa suhtautua kunnioituksella, sillä pienen kolhun seurauksena syntyneestä vauriosta voi tulla kivulias ja pitkäaikainen riesa. Mitä aktiivisemmin haavaa alusta alkaen hoitaa, sitä nopeammin se paranee. Haavan hoidossa tärkeintä ovat puhdistaminen ja suojaaminen.

– Ensihoitona haava tulisi puhdistaa lyhyellä vesisuihkulla, jonka lisäksi voi käyttää apteekista saatavia haavanpuhdistusliuoksia. Sen jälkeen haava suojataan haavasidoksella tai hengittävällä laastarilla. Pitkiä vesisuihkuja tulisi välttää, sillä tällöin haavaa suojaavat ihosolut huuhtoutuvat veden mukana, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kirsi Isoherranen neuvoo.

Toisinaan myös liiallinen desinfiointi hidastaa haavan paranemista.

– Antiseptisia aineita ei tulisi käyttää kovin pitkään, sillä ne ovat herkistäviä ja voivat aiheuttaa allergisia oireita, jolloin haavan paraneminen hidastuu. Samoin monet apteekista saatavat antibakteeriset voiteet voivat allergisoida, eikä niitä tulisi käyttää, ellei haava ole tulehtunut. Tulehtuneen haavan tunnistaa kivusta, punoituksesta, turvotuksesta, kuumotuksesta ja lisääntyneestä hajusta tai haavaneritteestä. Tulehdus on syy hakeutua lääkäriin, Isonherranen kertoo.

Etenkin alkuvaiheessa haavan kunto olisi syytä tarkastaa päivittäin.

– Samalla haavapohja pitäisi puhdistaa. Usein ajatellaan, että rupi on haavan suojana, vaikkei näin ole. Kun haavapohja on puhdas ja punaisen värinen, sillä on parhaat edellytykset parantua, Isoherranen tietää.

Pitkittyessä lääkäriin

Haavan kanssa ei kannata jäädä pitkäksi aikaa kotihoitoon, jos paranemisen merkkejä ei näy. Pitkittyneellä haavalla on vaara kroonistua, ja yli kaksi viikkoa kestänyt vaurio on syytä tarkistuttaa lääkärillä tai haavahoitajalla.

– Etenkin diabetes, sepelvaltimotauti ja laskimovajaatoiminta voivat aiheuttaa sen, että haavan paraneminen pitkittyy. Vastaanotolla suljetaan pois muun muassa valtimosairauden tai diabeettisen jalkainfektion mahdollisuu, jotka vaativat kiireellistä hoitoa. Näiden lisäksi haavan paranemiseen vaikuttavat esimerkiksi tupakointi ja ravitsemustekijät, Isoherranen kertoo.

Isoherranen kehottaa olemaan tarkkana etenkin alaraajojen haavojen kanssa.

– Jaloista bakteereja pääsee syvälle kudoksiin, joka voi altistaa esimerkiksi ruusutulehdukselle.

Lääkäri muistuttaa, ettei haava ole koskaan normaalitila.

Pienikin haava voi haitata elämänlaatua, eikä koskaan pitäisi tyytyä siihen, että haava vain on. Aktiivisella hoidolla haava parantuu nopeimmin, Isoherranen päättää.

Next article