Jalat ovat alttiit ihovauriolle, ja pienikin hiertymä voi olla kiusallinen ja rajoittaa liikkumista. Kysyimme ihotautien erikoislääkäri Kirsi Isoherraselta ja jalkaterapeutti Tanja Toivoselta HYKS:in Iho- ja allergiasairaalasta, miten jalat pysyvät kunnossa ja kuinka hoidetaan oikeaoppisesti jo syntynyt vaurio tai rakko.
Miten jalkojen hiertymiä ja haavoja voi ehkäistä?
Hiertymiä ja haavoja voi ehkäistä käyttämällä matkoilla tuttuja, hyväksi havaittuja jalkineita. Varsinkin kuuma matkailmasto aiheuttaa jalkojen turvotusta, hikoilua ja hankausta, joten uusi käyttämätön kenkä ei välttämättä istu jalkaan näissä olosuhteissa.
Jalkineet on myös hyvä tarkistaa etukäteen käsin koskettamalla, jotta mahdolliset hiertävät saumat, sandaalin remmin kiinnityskohdat ja kantapään hankauspisteet voidaan havaita ja iho suojata jo ennakkoon esimerkiksi hydrokollodilaastarilla eli rakkolaastarilla. Tavallinen laastari ei sovi tähän tarkoitukseen, sillä se hauduttaa ihoa.
Jalkineissa tulisi käyttää sekoitemateriaalista valmistettuja sukkia, koska nämä siirtävät kosteuden pois iholta puuvillasukkaa paremmin, ja näin iho pysyy kuivempana. Varvasvälit tulisi tarkastaa, ja jos varpaat ovat hyvin tiiviit, voi käyttää talkkia tai lampaanvillaa imemään ylimääräistä kosteutta.
Paljain jaloin kannattaa kävellä vain harkiten, sillä koskaan ei voi tietää onko esimerkiksi rantahiekassa lasinsiruja tai muuta terävää. Liukkaalla allasalueella on syytä pitää aina sandaalit jalassa, jotta liukastumisilta ja sen seurauksena syntyviltä haavoilta ja hiertymiltä vältyttäisiin.
Miten haavoja ja hiertymiä hoidetaan oikein?
Matkoilla haavojen suihkuttelu, hyvä kuivaus ja suojaus ovat tärkeitä hoidon peruspilareita, sillä näin estetään tulehduksien synty. Avonaiset haavat ovat infektioportteja. Haavojen päälle laitettavan suojan tulisi olla hengittävä ja samalla hoitava. Suojan tulisi myös kestää kävelystä aiheutuva hankaus, mahdollisesti myös uiminen. Jos iho on ohut tai herkkä, liimapintaisen tuotteen sijaan tulisi käyttää ihoystävällisempää silikonipintaista tuotetta. Jos tällaista ei ole saatavilla, uiminen avonaisen haavan kanssa pitäisi jättää väliin.
Minkälaisia riskejä hoitamaton haava voi aiheuttaa?
Pienikin haava voi tulehtua, sillä lämpimissä oloissa tulehdusvaara on suuri. Myös meressä tai uima-altaassa uiminen lisäävät haavatulehduksen riskiä. Haavatulehduksen merkkejä ovat punoitus, turvotus, kuumotus ja kipu sekä märkävuoto haavasta. Tällöin on paikallaan suun kautta otettava mikrobilääkehoito. Pahimmillaan hoitamaton haavatulehdus voi johtaa jopa alaraajan ruusutulehdukseen tai verenmyrkytykseen.
Minkälaisia ensiapuvälineitä matkalle kannattaa ottaa?
Hydrokolloidi- eli rakkolaastareita, hydrokortisonivoidetta hyönteisten pistojen varalta, haavojen puhdistusainetta sekä punkkipihdit. Myös lentosukat lennolle jalkojen turvotusta ehkäisemään.
Milloin on syytä mennä lääkärin vastaanotolle?
Mikäli haavassa on tulehduksen merkkejä tai hyönteisten pistosta tulee hankalat ja laajat ihottumareaktiot. Erityisesti diabeetikkojen on syytä hakeutua erittäin herkästi lääkärin vastaanotolle esimerkiksi haavoista. Ammattilaisen apuun on syytä turvautua myös, jos matkalla ilmaantunut haava ei osoita paranemisen merkkejä kahden viikon kuluessa.