Niki Alanko
viestintäpalveluiden johtaja, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto
Ihan arkipäiväiset tuotteet, kuten pyykinpesuaineet, dödöt, ihovoiteet ja partavedet ovat tuotteita, joita iso osa väestöstä käyttää päivittäin. Tuotteiden tuoksut vaihtelevat keskenään ja vaihtoehdot eivät lopu helposti kesken. Pelkästään pyykinpesuaineita voi olla isossa vähittäiskaupassa monta metriä valittavana.
Hajuja on meidän ympäristössä ollut aina ja niitä tulee jatkuvasti lisää. Monessa tuotteessa on ominaishaju, vaikka ne eivät olisi edes hajustettuja. Osa sietää hajuja paremmin kuin toiset. Yhä useampi kokee olevansa vakavasti tuoksuherkkä. Jopa puoli miljoonaa suomalaista välttää tänä päivänä liikkumista tiloissa, joissa he törmäävät hajuihin. Eli se mikä ihastuttaa toista, ärsyttää toista.
Tuoksuherkkyys on totista totta. Suomessa 30 % väestöstä kokee saavansa tuoksuista oireita. Tuoksuja tunnistavat helposti myös astmaatikot ja huonosta sisäilmasta sairastuneet. Ei siis ole ihan sama, kuinka paljon tuoksuja käytetään. Voisimmeko valita osan tuotteista hajusteettomina?
Saamme terveysjärjestöömme usein palautetta siitä, miksi ihmiset käyttävät voimakkaasti hajustettuja pesu- ja huuhteluaineita vaatepyykissä ja erityisesti pienten lasten vaatteissa, kun se voisi olla puhtaasti hajusteeton. Tai miksi lattianpesuaineita myydään voimakkaasti hajustettuina, kun lapsiperheessä voisi olla vain raikas puhtaus. Eli tuotevalinnoilla voi tehdä paljon huomioon ottavia tekoja.
Mitä hajusteettomuus tarkoittaa kotona?
Aikoinaan markkinoilla oli pölynimureita, joihin sai tuoksukuulia ja jotka tuottivat imuroitaessa hajustetta huonetilaan. Sama menetelmä oli saatavilla ilmanpuhdistimiin. Onneksi näistä molemmista ideoista ei tullut kansan suosikkeja ja ne katosivat markkinoilta. Tuoksuja ja hajuja on meidän kotiympäristössä paljon.
Uudet maalit, huonekalut ja patjat voivat haista melko pitkään kotioloissa, mikäli tuotetta ei ole valmistettu tai valittu vähäpäästöisyyden näkökulmasta. Sisustuksessa on monia asioita, jotka voi valita myös hajusteettomina ja vähäpäästöisinä eli terveysnäkökulmiin on kiinnitetty nykyään yhä enemmän huomiota.
Paljon on silti meistä kiinni: se mitä ostamme, sitä valmistetaan. Jos ostamme kasoittain tuoksukynttilöitä, niitä meille kaupassa houkuttelevasti myös myydään, vaikka melkoinen joukko joutuukin kiertämään ne kaukaa. Omassa kodissa hajusteettomuutta pystyy helposti lisäämään: lattia-, wc-, keittiö-, ikkuna- ja yleispesuaineita saa jo hajusteettomina. Lähes päivittäisessä käytössä olevat kone- ja käsitiskiaineet ovat saatavilla yhtälailla hajusteettomina.
Vähennä tuoksua, lisää charmia ja vaikuta raikkaudella!