Suolahuone on lattiasta kattoon suolalla peitetty hoitotila. Suolahuoneen tarkoitus on hoitaa muun muassa astmasta tai atooppisesta ihosta kärsivien oloa kaivosolosuhteissa.
– Suolahuoneen perusidea on luoda visuaalinen illuusio suolakaivoksesta, jossa tietyistä sairauksista kärsivät henkilöt totesivat aikoinaan olonsa helpottuvan, vahvistaa ympäristöekologian dosentti Kimmo Saarinen Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutista.
Oloon ei kuitenkaan saada helpotusta tilassa olevasta käsin kosketeltavasta tai nähtävillä olevasta isorakenteisesta suolasta. Hoitava vaikutus tulee sen sijaan huoneeseen puhallettavasta suolapölystä.
– Suolahuoneessa oleskelun aikana hienojakoiselta ja kuivalta suolapölyltä ei voi välttyä, vaan sitä kulkeutuu normaalin hengittämisen aikana syvälle hengitysteihin. Suola vähentää keuhkoputkien yliärtyvyyttä ja lisää muun muassa liman nousua, Saarinen kertoo.
– Suolahuone sopii täydentäväksi hoidoksi, jos astman lääkitykseen käytettävästä hengitettävästä kortikosteroidista huolimatta ilmenee oireita. Astman perimmäisenä syynä olevaa keuhkoputken tulehdusta hoidon ei ole kuitenkaan todettu hillitsevän tai poistavan, hän jatkaa.
Lue myös: Astmaatikoiden suut kuntoon
Allergikoille Saarinen suosittelee suolahuonehengitystä silloin, kun perusallergiaoireisiin tarkoitetut lääkkeet, kuten antihistamiinit ja nenäsumutteet, eivät riitä poistamaan oireita.
Yksittäinen käynti ei välttämättä tuo helpotusta, mutta jo muutaman 40-90 minuuttia kestävän rentouttavan oleskelun jälkeen voi tuntea suolapölyn vaikutuksen. Haittavaikutuksia suolahuonehengityksen ei ole todettu aiheuttavan.
– Suolahengityshoito tekee hyvää. Se on kaikin puolin miellyttävä, rauhallinen ja rentouttava kokemus, Saarinen toteaa.