
Mervi Puolanne
järjestöjohtaja
Hengitysliitto ry
Katupölykausi pitenee ilmastonmuutoksen aiheuttamien liukkaiden kelien vaikutuksesta. Jos sateet tulevat lumen sijaan vetenä ja sitten pakastuvat jääksi, hiekotushiekkaa tarvitaan paljon. Nykyisin se heikentää ilmanlaatua keväisin 3–6 viikon ajan.
Hiekotushiekka ja sepeli ovat tehokkaita ennaltaehkäisemään liukastumistapaturmia. Mutta kun kylmät kelit lauhtuvat, niiden määrä vaikuttaa suoraan ilmassa olevaan pienhiukkasten määrään. Tänä keväänä Euroopasta tulleet pienhiukkasten kaukokulkeumat ovat myös osaltaan heikentäneet ilmanlaatua.
Vaarallisimman pienhiukkaset ovat läpimitaltaan PM2,5 mikrogrammaa ja ne kulkeutuvat elimistössä hengitysilman mukana verenkiertoon ja sitä kautta verisuonten seinämiin ja elimistöön. Kaukokulkeuman pienhiukkaset ovat juuri edellä mainittuja. Katupölyn hiukkaskoko on PM 10 mikrogrammaa ja siksi se ärsyttää erityisesti ylähengitysteitä.
Ilmassa olevat katupölyn huomaa siitä, että nenä vuotaa ja silmiä kirvelee, henkeä voi ahdistaa ja hengittämisestä voi kuulua vinkuvaa ääntä. Joillakin limaisuus lisääntyy ja yskittää.
Katupölykausi on hengitys- ja sydänsairaille aina riski saada hengitystietulehduksia ja jopa keuhkokuumetta. Ne myös voivat aiheuttaa perussairauden pahentumisen. Hengitys- ja sydänsairauksien pahentuminen voivat vaatia ylimääräisiä vastaanottokäyntejä terveydenhuollon ammattilaisen luona.
Lapset altistuvat yleensä aikuisia enemmän katupölylle, koska he ulkoilevat aikuisia useammin. Terveyshaitat ovat heillä samanlaisia kuin aikuisillakin. Katupölyllä on myös yhteys astman puhkeamiseen.
Keuhkot on siis hyvä suojata katupölyaikaan. Aikuiset voivat suojautua haitoilta FFP2-kasvomaskilla, jos katupölyä ei ole ehditty siivota pois ja on pakko liikkua pidempään ulkosalla pahimpaan katupölyaikaan tai vilkasliikenteisillä kaduilla. Suositeltavaa on ulkoiluttaa vauvoja ja lapsia kaukana vilkasliikenteisimmistä teistä.
Ulkoilla kannattaa esimerkiksi puistoissa, metsäreiteillä tai järven ja meren rannoilla. Tyynellä ilmalla katupölyä ei sekoitu ilmaan. Kotona voi vähentää ikkunatuuletusta ja asentaa pölysuodattimen tuuletusikkunaan.

Milloin viimeksi puhdistit ilmanvaihtosi?
Kevään katupöly kuormittaa hengitysteitä, mutta säännöllinen ilmanvaihdon huolto takaa raikkaan sisäilman.