Skip to main content
Etusivu » Allergia ja astma » Otanko astmalääkkeeni oikein ja ostinko laadukkaan ilmanpuhdistimen?
Astma

Otanko astmalääkkeeni oikein ja ostinko laadukkaan ilmanpuhdistimen?

Allergiaviikko
Allergiaviikko
Kuva: Getty Images

Niki Alanko

johtaja, viestintäpalvelut, Allergia-, iho- ja Astmaliitto ry

Vuoden Allergiaviikon 9.–15.4.2018 sanoma on ”Otatko astmalääkkeesi oikein?” Sanoma on tarpeen, sillä vain oikein otettu astmalääke auttaa pitkään.

Astman lääkkeenottotekniikka on hyvä tarkistaa aika-ajoin, jotta riittävä määrä lääkettä ohjautuu keuhkoihin. Jos tekniikka on väärä, voi olla niin, että lääkkeestä ei ole riittävää etua ja oireet eivät helpotu.

Allerginen nuha, tuoksuherkkyys ja monet muut herkkyydet eivät useinkaan helpotu sillä, että kiinnitämme (tai muut kiinnittävät) huomiota oireita aiheuttaviin tekijöihin silloin tällöin tai osittain. Välillä arki sujuu paremmin ja asioihin ei niin paljon tarvitse antaa huomiota.

Kevät on aikaa, jolloin monen huomio kiinnittyy katu- ja siitepölyihin sekä sisustusasioihin. Yhä useampi toteaa, että katupölyä on paljon ja voisiko sille tehdä jotain. Suomen katukuvassa ei vielä näy paljoakaan hengityssuojaimia, mutta uskon, että asia muuttuu lähivuosina. Tarjonta on lisääntynyt ja saatavuus helpottunut. Lisäksi itsestä huolehtiminen on monelle yhä tärkeämpää.

Kevät on aikaa, jolloin monen huomio kiinnittyy katu- ja siitepölyihin sekä sisustusasioihin.

Katu- ja siitepölyt kulkeutuvat myös sisätiloihimme ja siksi moni on kiinnostunut keväisin ilmanpuhdistimista tai imurin uusinnasta. Olemme joutuneet lukuisat keväät harmillisesti toteamaan, että harva valmistaja tarjoaa kuluttajalle riittävästi hyödyllistä tietoa laitteiden tehoista. Laitteista kyllä saa tietoa, mutta kuinka moni kuluttaja ihan oikeasti tietää, että tehokas laite allergiakautena on vain pienhiukkasten puhdistukseen kykenevä laite.

Allergianäkökulmaltaan riittävän hyvä laite on se, joka pystyy auttamaan 0.3 mikrometrin partikkelikoossa tehokkaasti ja laadukkaasti.

Kun kevätaurinko tulee ikkunoista sisään, samaan aikaan monen mieli haluaa maalata seinät uudella värillä tai päivittää vanhaa pintaa. Seinämaalin valinnalla voi myös vaikuttaa siihen, minkälaisen sisäilman se tuo kotiin. Osa maaleista voi haista monta viikkoakin, jopa kuukausia. Välttääkseen tätä, ratkaisuna on valita matalapäästöinen tai Allergiatunnuksen saanut maali. Uutuuden haju niin maaleissa kuin huonekaluissa on usein merkki siitä, että siitä lähtee todennäköisesti haitallisia päästöjä ilmaan.

Yksi helpoimpia tekoja, jolla voi vaikuttaa kodin ilmanvaihtoon, on puhdistaa korvausilmaventtiilit ja vaihtaa suodattimet. Suodattimia voi olla niin ikkunoissa, seinissä kuin ilmanvaihtokoneissa. Yleisesti ottaen suodattimet on hyvä vaihtaa vähintään noin puolen vuoden välein. Kaupunkialueella voi olla jopa syytä tarkistaa suodattimien likaisuus useamminkin, sen mustuus voi yllättää yhden jos toisenkin. Kaupunki on yllättävän pölyinen alue.

Raikasta kevättä kaikille!

Next article