Vinkit antaa Marttaliiton kotitalousasiantuntija Niina Silander.
1. Käytä menetelmiä, jotka eivät nosta pölyä sisäilmaan
Mikrokuituliinojen staattinen sähkö kerää irtopölyä tehokkaasti; teho perustuu siihen, että liina on kuiva. Nihkeytettynä miedon yleispuhdistusaineen kanssa se toimii tahroihin, mutta mikrokuituliinaa ei kannata käyttää märkänä.
Pölyt kannattaa pyyhkiä ylhäältä alaspäin. Silloin alemmille tasoille tippuva pöly ei sotke jo kertaalleen siivottua pintaa. Ja puhdistusaineet on hyvä suihkuttaa suoraan siivousliinaan. Näin kemikaalitkaan eivät jää leijumaan ilmaan
Jos imuroit, huolehdi, että pölynimurissa on vähintään HEPA-suodatin. Vaihda pölypussi ja puhdista imurin suodattimet säännöllisesti, koska ne kaikki vaikuttavat imutehoon.
2. Tutustu kodin ilmanvaihtoon
Ilmanvaihto on tärkeä osa asumisterveyttä, koska se kerää leijailevaa pölyä ja pölyn määrä pysyy kurissa. Kevät on hyvää aikaa tutustua ilmanvaihtoon ja puhdistaa poisto- ja tuloilmaventtiilit.
Yksi kodin kriittinen laite on liesituuletin: sitä kannattaa käyttää aina ruokaa laittaessa ja rasvasuodatin tarvitsee säännöllistä puhdistusta. Rasvasuodatin nimittäin estää rasvahiukkasten leviämisen avokeittiöstä muihin huoneisiin.
3. Minimoi kemikaalit
Jos kodin siivouksessa pärjää yleispuhdistusaineella, siivousväli on kunnossa. Kolme siivousainetta riittää:
1. Miedosti hapan toimii hyvin kylpyhuoneessa kalkinpoistoon.
2. Miedosti emäksinen tehoaa rasvatahroihin ja tahmeaan pölyyn keittiössä ja
3. käsitiskiaineesta voi tehdä oman yleispuhdistusaineen, kun täyttää suih-kepullon vedellä ja lisää siihen tipan käsitiskiainetta.
Voimakkaita pesuaineita tarvitsee vain hyvin harvoin, jos esimerkiksi pitää desinfioida vessa noroviruksen takia.
4. Suosi tiivispintaisia materiaaleja
Mitä tiiviimpiä materiaalien pinnat ovat, sitä vähemmän ne pölyävät. Esimerkiksi huonekalu- ja verhovalinnoissa on hyvä katsoa tekstiilien kudontaa: löysä rakenne päästää tekstiilipölyä ja kuituja sisäilmaan herkemmin kuin tiukka kudos.
5. Valitse tuuletusajankohta oikein
Kun ulkona on kosteampaa tai satanut, sisälle ei tule yhtä paljon siite- ja katupölyä kuin kuivalla kelillä. Vältä tuuletusta, kun katuja pestään.