Skip to main content
Etusivu » Allergia ja astma » Hoida siitepölyallergiaa oikein – moni aloittaa hoidon liian myöhään
Katu- ja siitepöly

Hoida siitepölyallergiaa oikein – moni aloittaa hoidon liian myöhään

Siitepölyallergia
Siitepölyallergia
Kuva: Getty Images

Siitepölyallergiasta kärsii viidesosa suomalaisista. Lääkitys kannattaa aloittaa ajoissa. Siitepölykaudet alkavat Suomessa yleensä maaliskuun lopulla, kun leppä ja pähkinäpuu alkavat kukkimaan. Perässä seuraa koivu, kesällä vuorossa on heinäsiitepöly ja loppukesästä pujo.

Kevään ja kesän aikana peräti 20 prosenttia suomalaisista kärsii siitepölyn aiheuttamista allergisista oireista, eli aivastelusta, tukkoisuudesta, vuotavasta nenästä, kutiavista silmistä ja väsymyksestä. Helpoin tapa erottaa onko kyse allergiasta vai flunssasta on kokeilla antihistamiinitabletteja – jos oireet poistuvat kyseessä on allergia eikä nuha.

– Allergiaa esiintyy kaiken tasoisena. Lievimmillään huippukauden aikana tulee vähän pärskimistä ja hieman silmät kutisevat. Toinen ääripää on, että allergia haittaa arkielämää: on astmaoireita ja allergikko käyttää allergialääkkeiden lisäksi astmalääkkeitä, mutta olo on silti vaikea, toteaa asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, Iho- ja Astmaliitosta.

Siitepölyn aiheuttamat oireet eivät ole hengenvaarallisia, mutta epämukavia. Perinteisesti siitepölyallergiaa hoidetaan antihistamiinitableteilla, nenäsuihkeilla ja silmätipoilla. Antihistamiineissa on kuitenkin eroja, ja niiden sisältämät vaikuttavat aineet vaihtelevat. Yleisimpiä vaikuttavia aineita ovat setiritsiini, desloratadiini ja hydroksitsiini.

– Antihistamiineja on paljon erilaisia ja ne vaikuttavat ihmisiin eri tavoin. Kannattaa kokeilla lääkkeitä aloittamalla pienellä pakkauskoolla. Jos lääke ei toimi, kannattaa valita antihistamiini, jossa on eri vaikuttava aine.

Antihistamiini otetaan kerran päivässä. Toisille sopii ottaa lääke aamulla, ja viettää päivä ilman oireita. Toiset taas haluavat nukkua yön ilman tukkoisuutta ja syövät lääkkeen vasta illalla. Allergialääkkeiden teho on yleensä 24 tuntia, mutta lääkeaineen huippupitoisuus alkaa aikaisemmin. Vuorenmaa suosittelee hankkimaan reseptin sopiviin allergialääkkeisiin mikäli niitä on käytettävä päivittäin siitepölykauden aikana. Reseptillä lääkkeet tulevat halvemmaksi.

Vaikean allergian kanssa lääkkeet eivät enää auta riittävästi

– Silloin kannattaa hakeutua siedätyshoitoon.

Siedätyshoito vaatii motivaatiota, mutta tulokset ovat myös vaikuttavat. Teho alkaa jo ensimmäisellä kevätkaudella, kun siedätyshoito on aloitettu syksyllä. Siedätyshoito kestää kolme vuotta. Hoito lievittää oireita huomattavasti, ja joiltakin ne poistuvat kokonaan. Siedätyshoidon vaikutus kestää noin seitsemän vuotta.

Siitepölykausi on jo aivan kulman takana. Vuorenmaa suosittelee, että allergikot seuraavat siitepölytiedotteita koko kevään ajan ja ennakoivat milloin lääkitys kannattaa aloittaa.

– Nenäsuihkeet ja silmätipat toimivat paremmin, kun ne aloittaa, kun oireet ovat vähäisiä, eivätkä limakalvot ole rikki. Eli noin 1-2 viikkoa ennen siitepölykaudet alkamista. On myös myytti, että antihistamiini väsyttää. Allergia se väsyttää, kun elimistö on koko ajan töissä puolustautuakseen allergeeneja vastaan.

Next article