Kaiken kuntoisille tekee hyvää hengästyä päivittäin ja jokaiselle löytyy tapa liikkua turvallisesti. Ylivoimaisesti paras keino harjoittaa keuhkoja on hengästyttävä liikunta.
Liikuntapainotteisen kuntoutuksen hyötyjä ovat vähäisempi hengenahdistus ja hengitysteiden vinkuminen. Vaikeampaa hengityssairautta sairastavilla kunnon kohoaminen vähentää uupumista ja sairauden pahenemisvaiheita. Lisäksi vähenee riski joutua uudelleen sairaalahoitoon pahenemisvaiheen jälkeen, sairaalahoitojaksojen pituus ja terveyspalveluiden käyttö.
Kävelyharjoittelu on tehokasta, sillä jo 2000 päivittäisen askeleen lisäys parantaa fyysistä toimintakykyä ja vähentää ennenaikaista kuolemanriskiä. Mitä kauemmin pystyy kävelemään, se pidempää voi asua omatoimisesti kotona.
Mikäli tasamaakävely tai pakkanen lisäävät hengitysoireita, kannattaa kokeilla alamäkikävelyä. Siinä reisilihakset joutuvat tekemään jarruttavaa lihastyötä, mikä näkyy lihasmassan ja voiman kasvuna. Alamäkikävely sopii myös ikääntyneemmille ihmisille. Ostoskeskukset ja kerrostalot tarjoavat hyviä harjoittelupaikkoja – lämmintä ilmaa, hissiä tai liukuportaita ylös ja sitten rappusia alas.
Hengitysharjoitukset helpottavat
Kestävyyskunnon kohentamisen lisäksi kannattaa harjoitella hengitystekniikkaa ja hengityslihasten voimaa. Hyvä hengitystekniikka auttaa sekä hengitettävien lääkkeiden ottamista oikein että tarvittaessa harjoittelua helpottavien lääkkeiden päätymistä hengitysteihin.
Hengitysharjoitukset, joissa puhalletaan vastusta vasten, irrottavat limaa hengitysteistä ja näin helpottavat hengitystä. Ne voivat helpottaa myös hengenahdistusoiretta. Limanirrottamista helpottaa myös höyryhengitys, joka tekee limasta juoksevampaa ja auttaa liman poistamista hengitysteistä.
Tuoreen tutkimukseen mukaan matalalla intensiteetillä tehdyn vastapaine- ja höyryhengitysharjoittelu parantaa astmaa sairastavan keuhkojen toimintaa. Vaikutukset näkyivät sekä hengityslihaksissa että keuhkojen tilavuudessa: kuukauden harjoittelu kasvatti hengityslihasten voimaa 12–20 prosenttia ja merkittävästi keuhkojen toiminnallista tilavuutta.
Omaa elämänlaatua kannattaa vaalia. Paras palvelus itselle on huolehtia omasta liikuntakyvystä ja keuhkoista, ilman niitä ei pärjää.
Kirjoittaja Mervi Puolanne on Hengitysliiton järjestöjohtaja.