Harjoittelemalla hengitystä vastapainehengityslaitteen avulla voidaan parantaa keuhkojen hapenottokykyä ja vahvistaa palleaa. Keuhkojen ilmanvirtausta ja verenkiertoa tehostava hengitysharjoittelu myös vähentää tutkitusti stressiä ja parantaa hyvinvointia kokonaisuudessaan.
Kun hengitystiet ovat tukossa, eikä lima meinaa irrota, vastapaineistettu ja höyrystetty hengityslihasharjoittelu kohentaa oloa nopeasti.
– Astmaatikot hyötyvät erityisesti painetta vastaan hengittämisestä. Tieteellisissä tutkimuksissa on osoitettu, että uloshengitys painetta vastaan auttaa keuhkoja tuulettumaan ja tekee hengityksestä tasaisemman. Kun hengitystiet aukeavat, hapenotto paranee ja olo kevenee, kliinisen fysiologian emeritusprofessori Anssi Sovijärvi kertoo.
Vastapainehengitys auttaa vahvistamaan palleaa ja syventämään hengitystä myös jokapäiväisessä elämässä.
– Isolla osalla ihmisistä hengitystekniikka on osittain väärä. Kun hengitys on liian pinnallista, stressitaso ja verenpaine voivat nousta ja elimistö alkaa käydä ylikierroksilla. Hermosto ja lihaksisto joutuvat jännitystilaan ja palautuminen hidastuu, tohtori Ilpo Kuronen kertoo.
– Helppo tapa tarkistaa omaa hengitystekniikkaa on asettaa käsi pallean kohdalle ja hengittää syvään sisään. Jos käsi ei kohoa, hengitys on pinnallista, Kuronen jatkaa.
Hengitä oireet pois!
Sisäänhengitettävä höyry puolestaan hellii keuhkojen limakalvoja ja auttaa limaa irtoamaan.
– Lämmin vesihöyry puhdistaa limakalvoja ja poistaa muun muassa allergeeneja hengitysteistä. Astmaatikoilla vesihöyryn hengittäminen saattaa vähentää keuhkojen supistumisreaktiota sen lisäksi että lima poistuu ja värekarvatoiminta elpyy, Sovijärvi kertoo.
Sovijärven ja Kurosen mukaan vastapainehengityksen hyödyt tuntuvat heti ensikokemuksella.
– Hyötyjen pysyvyyden kannalta hengitysharjoittelun toistuvuus ja säännöllisyys ovat kuitenkin avainasemassa. Säännöllinen harjoittelu pari kertaa päivässä riittävän pitkäkestoisesti on tutkimusten mukaan vähentänyt astmalääkityksen ja yskänlääkkeen tarvetta, asiantuntijat tietävät.