Astma on krooninen keuhkosairaus, joka vaikuttaa koko kehon – myös suun kuntoon. Hyvä asia on, että suun kuntoon voi kuitenkin jokainen itse vaikuttaa.
💡Tiesitkö: Suomessa noin 6–8 % aikuisista sairastaa astmaa ja siihen voi sairastua missä iässä tahansa.
– Määrät eivät ole juuri muuttuneet viime vuosina. Allergiat ovat kuitenkin yleisiä, mikä lisää astmariskiä, kertoo sisätautien ja keuhkosairauksien erikoislääkäri, allergologi Timo Helin.
Mitä ongelmia astmaatikolla on suun ja nielun alueella?
– Astmaatikoilla on 2–2,5-kertainen kariesriski, eli astmaatikon suussa ei-toivotut plakkia ja myös ientulehduksia aiheuttavat bakteerilajit lisääntyvät helposti. Nämä suun infektiot voivat myös pahentaa astmaa. Lääkkeet vaikuttavat suun mikrobiston tasapainoon. Suun terveydestä huolehtiminen onkin erityisen tärkeää ja säännölliset hammaslääkärillä käynnit suositeltavia.
Miten astmalääkkeet vaikuttavat suun kuntoon?
– Yleensä astmalääkitys on hyvin siedettyä, mutta kortisonilla on myös epäedullisia vaikutuksia, esimerkiksi äänen käheytyminen on yleistä. Kortisonisuihkeet voivat aiheuttaa myös hiivan kasvua suun ja nielun limakalvoilla, joka näkyy valkoisina hiivapesäkkeinä ja aiheuttaa epämiellyttävän tunteen. Myös kuivan suun ongelmaa esiintyy erityisesti keuhkoahtaumatautia sairastavilla, joka nostaa hiivan esiintymisen riskiä. Kariesriski johtuu ei-toivottujen bakteerien osuuden lisääntymisestä suun normaalissa mikrobistossa.
Miten omahoidolla voi itse vaikuttaa suun kuntoon?
– Tupakoinnin lopettaminen, säännöllinen lääkkeiden käyttö ohjeiden mukaan, säännölliset hammaslääkärikäynnit ja hyvä suun omahoito. Astmaatikoilla on myös ylipainoriski, johon kannattaa kiinnittää huomiota ravinnon ja liikunnan kautta.