Anne Vuorenmaa
asiantuntija, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry
Siitepölyallergian aiheuttamat oireet ovat hyvin hoidettavissa erilaisilla lääkkeillä. Hoitokeinoihin kannattaa tarttua, sillä hoitamaton allerginen nuha kasvattaa astman kehittymisen riskiä.
Siitepölyallergian tavallisimpia oireita ovat aivastelu, vuotava nenä ja erilaiset silmäoireet, kuten silmien kutina ja punoitus. Allergisia oireita voi hoitaa antihistamiinilääkkeillä, jotka helpottavat oloa jo muutamassa minuutissa. Joskus oireet ovat niin pahat, että tarvitaan lisäksi paikallisia hoitoja. Niiskuttavaan nenään voi laittaa kortisonipohjaista nenäsuihketta ja silmiä voi hoitaa antihistamiinia sisältävillä silmätipoilla.
– Nenäsumutteiden kanssa täytyy muistaa, että allergiaa hoidetaan eri lääkkeellä kuin flunssapotilaan tukkoista nenää. Kortisonipohjaista nenäsumutetta täytyy käyttää noin viikko säännöllisesti ennen kuin siitä saadaan maksimitehot, Allergia-, Iho- ja Astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa muistuttaa.
Siedätyshoito tulee usein mieleen, kun kevään ensimmäiset siitepölyt alkavat aivastuttaa.
Antihistamiinit ovat hyvin siedettyjä ja suurin osa ihmisistä voi käyttää niitä ilman sivuoireita, mutta osalle saattaa tulla pitkän käytön jälkeen silmien kuivumista. Allergisia oireita helpottavat silmätipat eivät auta kuivuuteen, mutta niiden rinnalla voi käyttää kosteuttavia silmätippoja.
– Täytyy olla huolellinen, ettei lääkkeenä toimivat silmätipat laimene. Ensin kannattaa laittaa lääke, sitten pitää noin puolen tunnin tauko ja vasta sen jälkeen laittaa kosteuttavat silmätipat, Vuorenmaa neuvoo.
Lasten kanssa on syytä käydä lääkärissä varmistamassa, että kyse on allergiasta. Samalla voi kysyä, miten pienen lapsen oireita voi helpottaa, sillä suurin osa lääkkeistä sopii vain yli 6-vuotiaille. Ensiapua pienelle tukkoiselle nenälle voi antaa nenäimurin avulla.
Vaihtoehtona siedätyshoito
– Jos allergia on niin paha, että oireita tulee myös sisätiloissa, kannattaa harkita siedätyshoitoa. Sitä on saatavilla koivu- ja heinäallergiaan, Vuorenmaa vinkkaa.
Siedätyshoito tulee usein mieleen, kun kevään ensimmäiset siitepölyt alkavat aivastuttaa. Siedätyshoitoa ei kuitenkaan voi aloittaa silloin kun siitepölyä saadaan myös luonnosta, vaan se pitäisi tehdä syksyllä.
– Keväällä kannattaa pitää oirepäiväkirjaa ja varata jo valmiiksi lääkäriaika elokuun lopulle. Kun hoidon aloittaa syksyllä, se auttaa jo seuraavana keväänä, Vuorenmaa kertoo.
Allergia-, Iho- & Astmaliiton valtakunnallinen neuvontanumero palvelee ma-ke klo 10-14 numerossa 0600 14419.