Skip to main content
Etusivu » Infektiotaudit » Jani Toivola: ”HIV-tietouden ja avoimuuden lisääminen vaativat yhteiskunnallista keskustelua”
Hiv

Jani Toivola: ”HIV-tietouden ja avoimuuden lisääminen vaativat yhteiskunnallista keskustelua”

– Ammattilaisetkaan eivät usein osaa kohdata homoseksuaalia tai HIV-positiivista, toteaa Toivola. Kuva: Unplash

Millaiseksi Hiv-säätiön puheenjohtaja, kansanedustaja Jani Toivola näkee yhteiskunnan roolin HIV-tietouden ja seksuaalikasvatuksen osalta?

– Seksuaalisuuteen liittyvien asioiden käsittelyyn pitäisi suunnata nykyistä enemmän voimavaroja etenkin nuorten keskuudessa. Avoin keskustelu ja asioista puhuminen lisäävät tietoutta ja ennaltaehkäisevät tehokkaimmin uusia HIV-tartuntoja, Toivola toteaa.

Hiv-säätiön puheenjohtajana kaksi vuotta toiminut ensimmäisen kauden kansanedustaja Toivola sanoo, että HIV ja seksuaalisuuden monimuotoisuus ovat asioita, joista yhteiskunnassa ei juurikaan puhuta.

‒ Suomessa oletetaan, että ihmisillä on jo saatavilla kaikki tarpeellinen tieto likipitäen kaikesta. HIV:stä ei kuitenkaan puhuta juuri missään. Kehitysyhteistyömatkalla Nepalissa huomasin, kuinka äänekästä ja näkyvää HIV-työ siellä on. Sairaus oli esillä saippuasarjoista sarjakuviin ja siellä järjestettiin jopa kondomikarnevaali, jossa ihmiset iloitsivat saamistaan ehkäisyvälineistä. Näytti siltä, että vasta kehittyvä ja tietoa saava yhteiskunta uskaltaa puhua asioista valtavan avoimesti ja jo pitkään tiedon omannut kehittynyt maa, kuten Suomi onkin kadottanut puhekykynsä. Vaarana on, että piiloudumme faktojen taakse ja unohdamme, että kyse on edelleen ihmisistä sekä erittäin intiimeistä ja herkistä asioista.

Taito kysyä

Toivola sanoo, että suomalaisessa, kulttuurillisesti arassa ja lähimmäistä kunnioittavassa yhteiskunnassa toiselle ihmiselle jätetään usein tarkoituksella tilaa. Se tekee arkojen asioiden puheeksi ottamisen entistäkin vaikeammaksi.

‒ Ammattilaisetkaan eivät usein osaa kohdata homoseksuaalia tai HIV-positiivista. Puhumisen kynnys on usein korkea, eikä se madallu, jos ihmiset elävät ennakkoluulojensa varassa. On tärkeää, että ihmisen seksuaaliselle suuntautumiselle ei aseteta oletuksia ja että ihmistä ei leimata suuntautumisensa perusteella tietynlaiseksi. 

Hiv-tukikeskuksen syksyllä 2013 käynnistyneen Taito kysyä – Lupa puhua -kampanjan tarkoituksena on rikkoa miesten väliseen seksiin liittyvää puhumattomuuden kulttuuria terveydenhuollossa ja kohderyhmässä sekä tuottaa terveydenhuollon ammattilaisille suunnattua valtakunnallista koulutusta.

‒ Edelleen Suomessa on olemassa joukko ihmisiä, joilla ei ole ”lupaa” puhua seksuaalisuudestaan ja joiden seksuaalisuudesta ei ole taitoa kysyä terveydenhuollossa. Koulutuksen tarkoituksena on antaa terveydenhuollon ammattilaisille konkreettisia työkaluja tällaisiin kohtaamisiin, Toivola kertoo.

Ajantasaista tietoa

Jani Toivola toimii puheenjohtajana Hiv-säätiössä, joka pyrkii edunvalvontatyöllään edistämään väestön seksuaaliterveyttä ja vähentämään HIV-tartuntoja sekä lisäämään ihmisten yhdenvertaista kohtelua ja palveluiden saantia hiv-tartunnasta riippumatta.

‒ Nuoret ovat seksuaalivalistuksen ja tartuntojen ennaltaehkäisyn kannalta hedelmällisintä maaperää. Mitä avoimempaa seksuaalikasvatusta pystymme kouluissa tarjoamaan, sitä enemmän nuorilla on tietoa ja sitä kautta myös kykyä ja uskallusta tehdä itseään kunnioittavia päätöksiä oman seksuaalisuutensa ja käyttäytymisensä suhteen. Aikuisilla tulee olla rohkeus kohdata kaikki mikä nuoresta nousee esiin ja auttaa häntä turvallisessa ja avoimessa ilmapiirissä käsittelemään näitä asioita.

Toivola muistuttaa, että HIV-tartunta ei ole enää nykyisin kuoleman tuomio.

‒ Tartunnan saaneet voivat tänä päivänä elää tavallista, työn ja perheen täyteistä elämää. Sairautta leimaavan häpeän ja pelon on jo korkea aika väistyä.

Next article