Skip to main content
Etusivu » Päihde- ja mielenterveys » Alkoholista aiheutuva riski nousee tietyn annosmäärän jälkeen, eikä tuo määrä ole kovin suuri
Alkoholismi

Alkoholista aiheutuva riski nousee tietyn annosmäärän jälkeen, eikä tuo määrä ole kovin suuri

alkoholinkaytto-alkoholi
alkoholinkaytto-alkoholi
Kesälomalla alkoholia voi kulua huomaamatta enemmän kuin arkena. Asiantuntija suosittelee pitämään lomalla alkoholittomia päiviä ja välttämään usean annoksen juomista kerralla. Kuva: Unsplash

Minttu Tavia

päihdeneuvonnan päällikkö, EHYT ry 

Kesälomalla alkoholinkäyttöön liittyvät tottumukset muuttuvat usein, ja alkoholia saattaa kulua päivän aikana huomaamatta useampi annos.

Laitetaanpa ensin käsitteet kuntoon. Termillä alkoholismi viitataan krooniseen sairauteen, jossa ihmisen mieli ja elimistö ovat riippuvaisia alkoholista. Alkoholiriippuvuuteen kuuluu pakonomainen ja toistuva käyttö, joka jatkuu terveyteen ja sosiaaliseen elämään liittyvistä haitoista huolimatta. 

– Noin 10–15 % miehistä kärsii jossain elämänsä vaiheessa alkoholiriippuvuudesta. Myös naisten kärsimä alkoholiriippuvuus on viime vuosina yleistynyt selvästi, EHYT ry:n päihdeneuvonnan päällikkö Minttu Tavia kertoo.

Alkoholisti on termi, jota käytetään alkoholismista kärsivästä henkilöstä. Alkoholin käyttöön voi liittyä monenlaisia ongelmia, ennen kuin kaikki alkoholiriippuvuuden kriteerit täyttyvät. Alkoholistin ja ongelmakäyttäjän välisen eron määrittely on monisyinen asia.

– Ulkoapäin määritteleminen on aina riskialtista ja yksiulotteista, joten toimivampaa on puhua ihmisistä, joilla on päihteiden käyttöön liittyviä haasteita tai ongelmia.

Monelle meistä kesään kuuluu lasillinen viiniä grilliherkkujen kanssa ja kylmä olut mökkisaunan jälkeen. Työnteko ei rajoita viikonpäivien suhteen, ja se voi tuntua vapauttavalta – liiaksikin.

– Kesällä sekä mökkisauna että grilli kuumenevat usein, ja samalla myös alkoholiannosten määrä saattaa huomaamatta nousta, Tavia muistuttaa.

Hän kannustaakin pitämään kesälomallakin reilusti alkoholittomia päiviä eikä juomaan kerralla useampaa annosta.

– Alkoholin kulutus kannattaa arvioida ennakkoon ja hankkia sitä kohtuullinen määrä sekä myös suosia alkoholittomia juomia.

Työikäiselle terveelle ihmiselle alkoholista aiheutuva riski nousee Tavian mukaan kohtalaiseksi, jos kulutus ylittää jatkuvasti naisilla seitsemän ja miehillä 14 alkoholiannosta viikossa.

– Määrän lisäksi on hyvä pohtia syitä omaan juomiseen. Alkoholi on huono lääke ahdistukseen. Se heikentää yöunta, huonontaa kehon palautumista stressistä ja pidemmän päälle heikentää psyykkistä hyvinvointia.

Mistä apua?

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n maksuttomaan neuvontapuhelimeen 0800 900 45 voi soittaa anonyymisti ja luottamuksellisesti vuoden jokaisena päivänä, ympäri vuorokauden. Jos alkoholinkäyttö aiheuttaa haittoja, voi olla yhteydessä esimerkiksi lääkäriin, psykologiin tai kääntyä kuntien lakisääteisten päihdepalveluiden puoleen. Myös erilaiset vertaisryhmät ovat hyödyllisiä.

Next article