Paljas iho on kesällä alttiina haavojen syntymiselle, hyönteisten pistoille ja puremille. Tässä vinkkejä, miten voit ehkäistä ja helpottaa hyönteisten pistoista ja puremista aiheutuvia oireita ja hoitaa ihon pieniä haavereita.
1) Pakkaa hyönteiskarkote mukaan luontoon lähtiessä.
Hyttysen pistoilta harvoin välttyy Suomen kesässä, ja alkukesästä ihon reaktiot pistoista ovat voimakkaimmillaan. Monen retken ja mökki-illan pelastus on hyönteiskarkote, sillä karkotteet toimivat hyttysten häätöön hyvin.
2) Ehkäise punkin puremia.
Käytä luonnossa liikkuessasi saappaita ja pitkiä housuja. Tee punkkitarkastus huolellisesti iltaisin. Tarkasta lasten iho erityisen huolella silloin, kun he ovat leikkineet ruohikossa.
3) Poista punkki heti ja käy tarvittaessa lääkärissä.
Jos ihosta löytyy punkki, poista se punkkipihdeillä tai sormilla. Ota punkista kiinni mahdollisimman läheltä ihoa ja vedä punkki ulos varovasti pyörittämällä. Tarkkaile ihoa punkin puremakohdasta. Mene lääkäriin, jos sen ympärille ilmaantuu rengasmainen ihon punoitus muutaman päivän tai jopa vasta kuukauden kuluttua.
4) Antihistamiinista apua hyönteisten piston aiheuttamiin oireisiin.
Antihistamiinin voi ottaa suun kautta ennen kuin altistuu mahdollisille pistoille. Tabletin voi ottaa myös jälkikäteen helpottamaan kutinaa. Tai sitä voi levittää voiteena paukamien päälle.
5) Hyönteisten piston ja puremien aiheuttamien oireiden hoidossa on vaihtoehtoja.
Antihistamiinien lisäksi hyönteisten piston ja puremien aiheuttamia reaktioita on mahdollista hoitaa kortisonivoiteella tai tarvittaessa kortisonitableteilla. Iholle voi myös levittää viilentäviä geelejä tai kylmäkääreitä. Jos pistos- tai puremakohta on tulehtunut, siihen voi sivellä antimikrobista voidetta.
6) Haavan kotihoidon avainsana on puhtaus.
Haava puhdistetaan mieluiten juoksevassa vedessä, ja mahdollinen hiekka tai esimerkiksi lasinsiru on poistettava haavasta siinä samalla. Yritä saada haavan reunat yhteen laastarin tai perhosteipin avulla. Lisäksi voit laittaa haavan päälle puhtaan ja kuivan siteen. Pidä haava-alue puhtaana ja kuivana seuraavat 3–7 vuorokautta. Jos haavan ympäristö alkaa punoittaa ja turvottaa sekä erittämään märkää, käy näyttämässä sitä terveydenhuollon ammattilaiselle.
7) Terveydenhuollon ammattilainen arvioi haavan hoidon tarvittaessa.
Haavaa kannattaa käydä hoidattamassa ammattilaisen luona esimerkiksi silloin, jos verenvuoto ei tyrehdy 20 minuutin painamisen jälkeen tai haava on kookas tai syvä.
Lähteet: Terveyskylä ja Terveyskirjasto