Anu Heikkilä
lääkäri, Diabetesliitto
– Maailmalta saadut uutiset lisääntyneestä riskistä näyttävät vahvistuvan myös Suomesta saatavien alustavien tietojen mukaan, sanoo Diabetesliiton lääkäri Anu Heikkilä.
Diabetesta sairastavien kohonnut riski sairastua koronavirukseen vakavammin liittyy siihen, että heillä on verensokeri korkeammalla tasolla kuin muilla.
Ajan myötä korkea sokeritasapaino vaikuttaa verisuonistoon, niin pieniin kuin isoihin verisuoniin. Pienissä verisuonissa vaikutus voi näkyä lisäsairauksina munuaisissa tai silmäpohjissa. Suurissa verisuonissa vaikutus näkyy esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteina.
– Toisaalta jatkuvasti koholla oleva verensokeri altistaa jonkun verran infektioille erityisesti virustautien jälkitaudeille, kuten poskiontelo- ja korvatulehduksille sekä keuhkokuumeelle, Heikkilä kertoo.
Koronavirusinfektion kohdalla erityisesti ikä lisää niin sairauden vakavuutta kuin kuoleman riskiä. Iän myötä myös diabetesta ja sydän- ja verisuonitauteja sekä verenpainetautia sairastetaan enemmän. Tämä näkyy riskeissä.
– Jos diabetesta sairastava sairastuu mihin tahansa virusinfektioon verensokeri yleensä nousee aiemmasta. Tällöin otetaan käyttöön sairaspäivien hoito-ohjeet, Heikkilä sanoo.
– Jos omiin sairaspäivien hoito-ohjeisiin liittyy epäselvyyksiä tai sairastaessa haluaa kysyä diabeteslääkkeiden annoksista, kannattaa olla yhteydessä omaan diabeteshoitopaikkaan.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositus on, että riskiryhmään kuuluvan pitäisi ottaa yhteys koronapäivystykseen, jos on yli 38 asteen kuume, selkeä kurkkukipu tai yskä.
Heikkilä lisää, että jos nyt koronaepidemian aikana sairastuu, on hyvä seurata vointia erityisen tarkasti.
Lue myös: Koronapandemia vähensi hoitoon hakeutumista – sairaalaan on turvallista tulla
– Ole yhteydessä koronapäivystykseen, jos vointi heikkenee tai tulee hengitysvaikeuksia vaikkei kuumetta olisikaan. Koronavirukseen tulee suhtautua suuremmalla vakavuudella kuin muiden virusten aiheuttamiin sairastumisiin.
Heikkilä muistuttaa, että nyt tarvitaan kärsivällisyyttä.
– Tämä koronavirusepidemia menee ohi, mutta siihen menee aikaa. Diabetesta on tärkeää hoitaa nyt, ja tulevaisuudessakin ihan yhtä hyvin, hän sanoo.
Riskiä vakavaan sairastumiseen vähentävät hyvän hoitotasapainon lisäksi terveelliset elintavat, säännöllinen ateriarytmi, ravitseva ruoka, säännöllinen liikkuminen ja riittävä uni.
Lopuksi Heikkilä huomauttaa, että onneksi tämänhetkisen tiedon valossa lapset ja nuoret, joiden diabetes on hoitotasapainossa, eivät kuulu vakavan taudin riskiryhmään.