Skip to main content
Etusivu » Syöpä » Kohti hyvinvointia kroonisesta syövästä huolimatta
Krooniset sairaudet

Kohti hyvinvointia kroonisesta syövästä huolimatta

Rutiinit luovat turvaa ja ankkuroivat arkeen. Siksi syöpähoitojen välillä olisi hyvä elää mahdollisimman normaalia elämää. Kuva: Getty Images
Kirsi Roos

Kirsi Roos

neuvontahoitaja, Etelä-Suomen Syöpäyhdistys

Leena Tilles

Leena Tilles

syöpäpotilas

Kroonista syöpää ei voi parantaa pysyvästi, mutta usein sen leviäminen voidaan pysäyttää.

– Useat eri syövät voivat muuttua kroonisiksi, esimerkiksi naisilla rintasyöpä, miehillä eturauhassyöpä ja hematologisista syövistä myelooma eli plasmasolusyöpä, sanoo neuvontahoitaja Kirsi Roos Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksestä.

Kroonisen syövän aiheuttamat oireet riippuvat syöpätyypistä ja sen leviämisestä. Yleisvoinnin ja painonlasku, kivut sekä väsymys ovat tavallisimpia oireita. Syöpä voi myös olla muuttumattomana pitkiä aikoja.

– Tällöin puhutaan stabiilista eli hyvästä kaudesta. Esimerkiksi minulla se on jatkunut jo neljä vuotta, kroonista syöpää sairastava Leena Tilles kertoo.

Sairastuneen vointia seurataan 3–6 kuukauden välein, jolloin päivitetään aina myös hoitosuunnitelmaa.

– Hoito on yleensä jaksottaista ja sitä valittaessa punnitaan hyödyt ja haitat. Tärkeintä on potilaan kokonaisvaltainen hyvinvointi. Hänen mielipiteellään, voimavaroillaan ja elämäntilanteellaan on suuri painoarvo, Roos jatkaa.

Lue myös: Kroonisten sairauksien hyvä hoito vaatii säännöllistä kontrollointia ja nopeaa reagointia pahenemisvaiheisiin

Syöpä koskettaa aina koko perhettä

Kroonista syöpää sairastavat ovat erilaisissa elämäntilanteissa; osa on työelämässä, osa eläkkeellä. Joillakin on pieniä lapsia. Syöpäyhdistys antaa maksutonta tukea kaikille osapuolille.

– Järjestämme erilaisia keskustelu- ja vertaistukiryhmiä sekä esimerkiksi luonto- ja kirjoituskursseja. Neuvontahoitajamme auttavat myös yksilöllisesti. Meiltä saat tietoa, toivoa ja tukea. Et ole yksin, Roos muistuttaa.

– Sopeutumisvalmennuskurssit ovat tärkeitä ja vertaistuki on parasta. Terve voi tukea, mutta hän ei voi koskaan ymmärtää täysin, koska oma kokemus puuttuu. Pitää uskaltaa myöntää, jos et jaksa ja tarvitset apua. Ole aktiivinen ja etsi asioita, jotka voimauttavat sinua, Tilles kannustaa.

Tavoitteena mahdollisimman normaali elämä

Hoitojen väliajat on hyvä elää mahdollisimman normaalia elämää, koska rutiinit luovat turvaa ja ankkuroivat arkeen. Riittävästä ravitsemuksesta, liikunnasta ja levosta huolehtiminen auttavat jaksamaan.

– Eihän syöpä ajatuksena katoa koskaan mihinkään. Silti sohvan pohjalle ei kannata jäädä ja kehotan kaikkia panostamaan elämänlaatuun. Olen aina liikkunut paljon ulkona; nyt myös lääkärin suosituksesta. Siirrän usein särkylääkkeen ottoa menemällä kävelylle, Tilles avaa.

– Tee siis sitä, mikä tuo mielihyvää. Näin saat hetken hengähdystauon syövästä, Roos summaa.

Lisätietoa: etela-suomensyopayhdistys.fi

Next article